ACES Europe

Župan Boris Miletić: Istarska županija će 2025. nositi prestižnu titulu Europske regije sporta

| Autor: Hina
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek / Glas Istre)


Istarska županija će 2025. godine nositi prestižnu titulu Europske regije sporta, a koju dodjeljuje neprofitna udruga ACES Europe, izvijestili su u subotu iz Ureda istarskog župana Borisa Miletića. 

Naime, upravo prije dva tjedna u Istri je boravila Komisija ACES Europe koja je evaluirala samu kandidaturu, te je obišla sportsku infrastrukturu gradova Labin, Pula i Rovinj.

Uz obilazak sportskih dvorana, nogometnih igrališta, atletskih staza i bazene Komisija se susrela i s brojnim sportašima, klubovima i trenerima. te je održana i prezentacija u kojoj je detaljno obrazloženo zašto Istarska županija zavrjeđuje titulu Regije sporta.

"Sretan sam i ponosan što će Istarska županija biti Europskom regijom sporta 2025. godine. Sport je bio i ostao važna odrednica naše županije koja se može pohvaliti brojnim sportskim uspjesima, vrhunskim sportašima i trenerima, ali i kvalitetnom sportskom infrastrukturom, u koju je u zadnjih deset godina uloženo više od 66 milijuna eura", rekao je župan Boris Miletić.

Naglasio je da izdvajanja županije i deset istarskih gradova za sport, u razdoblju 2020.- 2025. iznose više od 71,5 milijuna eura. 

"Za Istarsku županiju s pravom možemo reći da je regija sporta, jer broji 32.773 registriranih sportašica i sportaša od koji se 17.000 aktivno bavi natjecateljskim sportom, oko 600 sportskih klubova i udruga, 1.200 aktivnih trenera, 700 sudaca i nadzornika te više do dvije tisuće sportskih djelatnika. Svi oni žive sport i pridonose ugledu naše županije na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima", rekao je Miletić.

(Foto: Istarska županija)(Foto: Istarska županija)

Osim onih profesionalnih, u Istri je i veliki broj amaterskih sportaša svih životnih dobi, a upravo amaterizam u sportu, kaže Miletić, treba dodatno ojačati i promovirati s ciljem uključivanja što većeg broja građana u sportske aktivnosti,

Preduvjet da Istarska županija može uopće biti kandidatom je da na njezinom području postoje najmanje dva grada koji su bili nositeljima titule Europskih gradova sporta, a što su do sada bili Buzet i Umag, napominju iz županije.


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom