Treća faza iskapanja

Nastavljene su ekshumacije žrtava poraća kod gospićkog groblja

| Autor: Marin Smolčić
(Snimio Marin Smolčić)

(Snimio Marin Smolčić)


Kako je i bilo najavljeno stručni timovi Ministarstva hrvatskih branitelja nastavili su pored vanjskog zida Gradskog groblja Svete Marije Magdalene u Gospiću radove na ekshumaciji žrtava partizanskih zločina počinjenih nakon svršetka II. svjetskog rata. Riječ je o trećoj fazi nastavka probnih iskapanja i eshumacije posmrtnih ostataka na lokaciji ispred gradskog groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću. Grad Gospić je izvijestio javnost kako se za to vrijeme uspostavlja privremena regulacija prometa na nerazvrstanoj cesti GS 09436 Ulici Miroslava Kraljevića. Za vrijeme privremene regulacije prometa obilazne ceste su Ulica Miroslava Kraljevića cestom uz groblje Svete Marije Magdalene na Vrtlarsku ulicu i obrnuto.

Lanjske ekshumacije vršile su se na rubnim dijelovima sportskih terena Balinovac kada je pronađeno 145 posmrtnih ostataka žrtava poraća. Na ovaj način su se potvrdile izjave svjedoka koji su kao djeca vidjeli kako su na ovoj lokaciji 1945. i 1946. godine vrše likvidacije, a žrtve bacaju u tzv. lauf grabe kojima je tih ratnih godina Gospić bio ograđen. Žrtve osuđene na smrt kao nepoželjni elementi i narodni neprijatelji dovožene su u praskozorja iz obližnje zgrade suda. U Gospiću i okolici se zna za najmanje pet sličnih stratišta. Sve ekshumirane žrtve pronađene su vezane žicom na rukama.

O stratištu na lokaciji Balinovac šira javnost saznala je '70.-ih godina kada se za potrebe Sleta bratstva i jedinstva uređivalo nogometno igralište. Radni strojevi su tada blizu površine terena iskopali više desetaka ljudskih ostataka. Gradilište je odmah izolirano, a kosti žrtava odvoženi su noću na deponiju smeća u Perušiću.

(Snimio Marin Smolčić)Eshumacija 2022. (Snimio Marin Smolčić)

Ovo je prvi put da se ekshumacije vrše ispod asfaltne ceste koja vodi pored Gradskog groblja. Za sada je rano govoriti o rezultatima iskapanja, ali se neslužbeno doznaje kako su već pronađene prve žrtve.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater