"Zdravlje je prvo!"

Brze brodice pomorske medicinske službe dobile pojačanje na Malom Lošinju

| Autor: Glas Istre
(Foto Ministarstvo zdravstva)

(Foto Ministarstvo zdravstva)


Danas se na Malom Lošinju obilježila svečana isporuke brze brodice.

Na svečanosti su prisustvovali ministar Vili Beroš, potpredsjednik Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo Primorsko-goranske županije Vesna Čavar, gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba – Bujević, direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić i ostali uzvanici.

- Novom brzom brodicom hitne pomorske medicinske službe na Malom Lošinju, naša flota dobiva četvrtu od šest brzih brodica u sklopu projekta ukupne vrijednosti 10,1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna. No, istinska vrijednost brzih brodica broji se u spašenim životima. Do sada smo imali sveukupno 16 intervencija, od kojih na Rabu 3 intervencije, Dubrovniku 5 intervencija te u Zadru 8 intervencija. Za zaključiti je da brze brodice kao i županijski timovi hitne službe i lučkih kapetanija sustavno polažu test izdržljivosti ne gubeći pacijenta iz fokusa i po najvećem nevremenu, što je i naš glavni kompas u provođenju sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava, istaknuo je ministar Beroš.

(Foto Ministarstvo zdravstva)(Foto Ministarstvo zdravstva)

Samo brodice koje su namijenjene Primorsko-goranskoj županiji vrijedne su 3,37 milijuna eura, a kada bi zbrojili sva ulaganja koja Ministarstvo izdvaja za Primorsko-goransku županiju i za druge ustanove i projekte, uz decentralizirana sredstva, dolazi se do iznosa od 48 milijuna eura čime se daje značajan doprinos kvaliteti života otočnog područja ili otočnog arhipelaga koji pripada Primorsko – goranskoj županiji.

-Sve navedeno u par riječi glasi – Zdravlje je prvo! Ne samo zato što je naš slogan sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava. Ne samo zato što je glavno usmjerenje ove Vlade i zdravstvene administracije. Već iz razloga što "Zdravlje je prvo" – nema alternativu. Unaprjeđenje zdravlja i spašavanje života naših građana – nema alternativu. Baš kao što se hitna medicinska služba vodi ABC postulatima zbrinjavanja hitnih pacijenata, rekao bih da s brzim brodicama, postojećom zemaljskom hitnom i skorašnjom hitnom helikopterskom službom dobivamo transportni ABC za zdrav i siguran život na hrvatskim otocima i obali, istaknuo je ministar Beroš.

Na ministrove riječi nadovezala se ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Grba-Bujević naglašavajući kako ova brodica jamči hitnim pacijentima s otoka i iz cestovno nedostupnih priobalnih mjesta zbrinjavanje unutar "zlatnog sata" i povećava im šanse za preživljavanje od 30 do 50%. Podsjetila je na njihovu temeljnu misiju, pružanje pacijentima jednake medicinske pomoći gdje god se nalazili, a izgradnja i opremanje flote za pružanje hitne medicinske skrbi značajan je iskorak prema još kvalitetnijoj hitnoj medicinskoj službi čiji je osnovni kodeks - brzina i dostupnost.

(Foto Ministarstvo zdravstva)(Foto Ministarstvo zdravstva)

- Upravo kroz poboljšanje dostupnosti i kvalitete hitne medicinske pomoći za građane i stanovnike otočnog područja ili otočnog arhipelaga, u ovom slučaju Primorsko – goranske županije, ostvarujemo reformske mjere u području hitne medicine. Pružamo jednaku šansu za zdrav život svim građanima i posjetiteljima Hrvatske. Stoga mi je posebno zadovoljstvo što sam dio Vlade koja putem EU fondova i državnog proračuna ostvaruje povijesna ulaganja u modernizaciju hrvatskog zdravstvenog sustava i ravnomjerniju i dostupniju zdravstvenu skrb svim našim građanima. Vlade koja se vodi geslom "Zdravlje je prvo" na putu prema održivom zdravstvenom sustavu s pacijentom u fokusu, zaključio je ministar Beroš.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini