mali bi trgovci mogli imati problema

Od danas na snazi Vladina odluka o ograničavanju cijena: zbog toga bi neki proizvodi jednostavno mogli nestati s polica

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Vlada od danas ograničava cijene ukupno 30 proizvoda. Za suncokretovo ulje, mlijeko, brašno, šećer, cijelo pile, svinjsko mljeveno meso… ostaju ograničenja iz prethodnog paketa.

Kompletna košarica proizvoda kojima je sada ograničena cijena, na kraju prošle godine koštala bi 99,68 eura, a po novom cijenama 76,19 eura što je 23,57 posto manje, uz uštedu od 23,49 eura.

"Hoćemo li se mi uspjeti svi uklopiti u te cijene, to je pitanje. Veliki trgovci će moći svih 30 proizvoda, a mali će imati problema. Ako se ne budu mogli uklopiti u te cijene, tog proizvoda neće biti na policama. Jednostavno, trgovac ne može raditi protiv sebe i raditi s minusom", kaže Budimir.

Nije mu najjasnije kako je Vlada došla do ovih cijena, ali pretpostavlja da su ekonomski stručnjaci iz Vlade, u suradnji sa sindikatima i potrošačkim udrugama došli do neke košarice koja bi vjerojatno zadovoljila prosječnog građanina.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ovih je dana imao niz sastanaka s trgovcima. Upitan na što su se svodili razgovori s ministrom, Budimir odgovara: "Razgovori s ministrom Filipovićem su dobro počeli. Ministar je pozvao sve velike trgovce i tražilo se razumijevanje od strane trgovaca za nastalu situaciju. Veliki trgovci su ga pokazali i dogovor je bio da će svi u skladu sa svojim mogućnostima napraviti kalkulacije i spustiti cijene. Drugi dan smo dobili listu koju je Vlada napravila", prenosi N1.

Prije 8-9 mjeseci se tvrdilo da cijene ne mogu niže…

"Moramo znati da smo veliki uvoznici hrane i veliki potrošači, posebice kad je sezona. Prošle godine smo imali trgovački deficit u hrani, piću i duhanu od milijardu i 700 milijuna eura. Prije toga, na razini pet godina, imali smo milijardu. Mi smo bili vezani za cijene koje su uvozne. Cijene vani su isto išle gore, a to se sad smiruje i to se prenosi na naše trgovce", objašnjava.

"Neto marža trgovaca u Hrvatskoj ništa se ne razlikuje od trgovaca u EU. Ona se kreće negdje od 2%. Ako uzmemo da su prinosi na državne obveznice veće skoro duplo, i ako uzmemo da će depozit bankama biti preko 1%, možemo vidjeti u kojoj su poziciji trgovci i dioničari", dodaje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini