nemilosrdna inflacija

Isplati li se otići u susjednu nam Italiju po špežu? Evo koliko tamo stoji košarica proizvoda

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Snimila Ana Krizanec)

Ilustracija (Snimila Ana Krizanec)


Pojeftinile su cijene hrane zbog petih Vladinih mjera i vratile se na razinu onih od 31. prosinca. Međutim, kupci i dalje traže akcijske cijene. Reporterka RTL-a, Petra Fabian Kapov, zaputila se u susjedstvo, u Italiju, da bi provjerila kakve su cijene i isplati li se uopće tamo otići u shopping, posebno sada kada nema ni granice, niti carine, piše Danas.hr.

Mlijeka kao kod nas ima više vrsta, a nema nijednog ispod jedan euro, najjeftiniji je od 1,3 centa. Duplo pakiranje jogurta od 250 grama košta 78 centi. Talijansko ulje, primjerice, puno je skuplje nego kod nas u Hrvatskoj - najjeftinije košta 2,29 centi, no nema ga u ponudi. Iduće nakon njega košta 2,49 centi.

Kada je kod njih stigao euro, cijene nisu zamrzavali.

"Nisu nam niti cijenu benzina snižavali dali su nam mali popust ali na kratko i vraćena je cijena. Niti za hranu? Ne, niti za hranu, po to pitanju ništa nije poduzeto, cijene su visoke", kazao je Fabio.

Najniža cijena riže je 2,20 eura - a ona je, uz ulje, jako skupa. U Italiju u kupovinu dolazi jako puno Slovenaca, naravno i Hrvati.

"Pa i zbog cijena i zbog nekih artikala koje volimo tu uzet. Sto vam se čini jeste li prošli jeftinije nego u Hrvatskoj? Vjerojatno da ali nije toliko znatno", kazao je Dino iz Rijeke. S druge strane, Tanja iz Slovenije otkrila je da najviše novca uštedi na prašku i mesu.

Kilogram jabuka tako iznosi 1,28 centi, dok drugih nema za cijenu nižu od 2,5 eura. Gel za tuširanje koštao je 1,50, dok se pasta za zube ispod dva eura može naći samo na popustu i to na 40 posto. Prava joj je cijena, dakle, 3,14 eura.

Košarica s devet istih proizvoda u Italiji je ipak skuplja nego kod nas i to za dva eura. Uračuna li se gorivo, to ispadne još i više.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of