(Snimio Goran Kovačić/Pixsell)
"Ljudi u Istri su potpuno cool i opušteni, nema nikakvih tenzija, nitko ne pita odakle si", kaže Beograđanka Mara
Iz godine u godinu u kafićima i restoranima u Istri i na Kvarneru sve je veći broj sezonskih radnika iz Srbije i Republike Srpske. Oni koji dođu većinom su zadovoljni i rado se vraćaju i iduće sezone, rekla je za N1 kuharica iz Beograda, inače šefica kuhinje u jednom rovinjskom restoranu.
Beograđanin koji je trenutno zaposlen u Rovinju, a prije toga je nekoliko godina proveo u Puli, navodi kako u restoranu u kojem je dosad radio nije bilo niti jednog Hrvata, dok je zaposlenih bilo preko četrdeset.
“Samo su vlasnici lokala Hrvati, sve ostalo su ljudi iz Beograda, Leskovca, Niša, Novog Sada, Vrnjačke Banje… Hrvati odlaze raditi u Irsku, Njemačku, Austriju, rijetko tko je ostao ovdje. Još nisam doživio da mi netko od konobara ili kuhara kaže da je iz Rovinja”, istaknuo je.
Kaže da su plaće za samostalne kuhare u Istri između 1.800 i 2.500 eura mjesečno, dok chefovi zarađuju od tri tisuće eura naviše.
“Pomoćni radnici u kuhinji mogu zaraditi 1.200 – 1.300 eura, dok poslužitelji imaju plaću od 800 – 900 eura, plus napojnica koja je u prosjeku oko 600 eura. Konobari inače zarađuju između 1.000 i 1.500 eura, no kad se uračunaju i napojnice, mjesečno znaju zaraditi i do tri tisuće eura. Ako je lokal baš dobar i ako imaju gužvu, konobari se popnu i do četiri tisuće eura. Barmeni su plaćeni od 1.300 do 1.400 eura, a s napojnicama to je oko 2.000 eura mjesečno”, kaže ovaj kuhar.
Beograđanka Mara nije zadovoljna trenutnim poslodavcem u Poreču, ali namjerava ostati u Hrvatskoj.
“Imala sam tu nesreću da me zapala jedna od gorih opcija u poslu kojim se bavim, ali svakako se ne planiram vratiti u Srbiju, već ovdje pronaći drugi posao. Bavim se specifičnim poslom koji nema veze s ugostiteljstvom, a to je animacija. Radimo s djecom i odraslima, izvodimo razne predstave, angažirani smo i kao pomoćni plesači, a često izvodimo i neke manje fizičke vježbe. Moja plaća je 800 eura, što je minimalac ovdje, a napojnice nažalost nemamo”, rekla je Mara i dodala da ima solidan smještaj, tri obroka dnevno i jedan slobodan dan tjedno.
“Ljudi u Istri su potpuno cool i opušteni, nema nikakvih tenzija, nitko ne pita odakle si. Nikada nisam imala nikakvih neugodnosti”, rekla je.
U beogradskim restoranima, međutim, žale se kako zbog odlaska kuhara i konobara za Hrvatsku, imaju velik problem s pronalaskom radne snage.
“U Hrvatskoj mogu zaraditi dvije do tri tisuće eura, a mi ih toliko možemo platiti. Nekoliko kuhara mi je reklo da im hrvatski ugostitelji plaćaju po 500 eura, čak i kad ne rade tijekom zimskih mjeseci, samo da im ostane za ljetnu sezonu”, rekao je hotelijer iz Beograda, piše N1.