RIJEKA

Predstavljen projekt LIFE SUPport za bjeloglave supove

| Autor: Hina
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Projekt LIFE SUPport za osiguravanje budućnosti bjeloglavih supova, za bolje uvjete njihova gniježđenja i preživljavanja na Kvarnerskim otocima, koji je vrijedan više od 2,1 milijuna eura, a trajat će do 2027. godine, predstavili su u četvrtak Udruga BIOM i projektni partneri.

Partneri u projektu, koji se 60 posto financira iz programa LIFE Europske unije, su Javna ustanova Priroda, Poljoprivredna zadruga Otok Krk, HEP-ODS i Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja .

Projekt LIFE SUPport trebao bi donijeti rješenja za najvažnije prijetnje bjeloglavim supovima: nedostatak hrane, uznemiravanje tijekom gniježđenja, trovanje i elektrokuciju, tj. stradavanje od strujnog udara na elektroenergetskoj infrastrukturi, a uključuje i rehabilitaciju supova, edukacije i istraživanja.

Ublažavanjem tih prijetnji očekuje se rast broja gnijezdećih parova bjeloglavih supova i povećanje uspješnosti gniježđenja na projektnom području koje obuhvaća Primorsko-goransku županiju, odnosno kvarnerske otoke.

Voditelj projekta LIFE SUPport Dubravko Dender najavio je plan upravljanja bjeloglavim supovima, kako bi se za idućnih deset godina omogućilo očuvanje supova na Kvarneru, njihov povratak i gniježđenje, kao i ponovno gniježđenje na Velebitu i drugdje.

Naglasio je da su za opstanak supova ključne ovce, odnosno strvine, njihova prirodna hrana. No, ovčarstva na otocima sve je manje, tjera ga turizam, a pojavljuju se druge životinje, pa sudionici projekta žele pomoći i ovčarima.

Zbog nedovoljno hrane za supove, ona se nadoknađuje u hranilištima koja su pridonijela povratku supova na neka staništa.

Supovi žive i gnijezde se na visokim liticama iznad mora pa se često događa da im ljudi prilaze plovilima, fotografiraju ih i ometaju, pogotovo ptiće koji se pripremaju za let.

Na Kvarneru zabilježeno oko 130 gnijezdećih parova supova

Jedan od problema je i trovanje supova, koje se događa uglavnom kao posljedica postavljanja otrova usmjerenog na predatore koji napadaju stoku.

Spomenuta je i olovna sačma, koja se još uvijek koristi pri lovu, a sadrži otrovno olovo pa će u projektu biti ponuđena alternativna rješenja.

Također će se ponuditi rješenja za stradavanje supova, koji imaju veliki raspon krila pa ponekad zatvore strujni krug i stradaju na elektroenergetskoj infrastrukturi.  

Marko Modrić iz Javne ustanove Priroda ističe da je ove godine monitoringom na Kvarneru zabilježeno oko 130 gnijezdećih parova supova na području Cresa, Krka, Prvića, Plavnika i Učke te 79  mladih supova, koji sada kreću na prve letove.

Marta Malenica Čepelak iz HEP-ODS-a naglasila je da je do sada, kako supovi ne bi stradavali od strujnog udara, zaštićeno više od 400 stupnih mjesta na Kvarneru, a bit će zaštićeno još 200 stupnih mjesta na otocima, potencijalno i na Učki.

Karla Škorjanc iz Poljoprivredne zadruge Otok Krk upozorila je da su stada ovaca na Krku prepolovljena, a sve više ovčara odustaje od uzgoja, posljedice su višestruke i za supove i za cijelu prirodu.

Potrebno je smanjiti napade alohtonih životinja na stoku, primjerice čagljeva i divljih svinja na Krku, istaknula je i dodala da se u sklopu projekta planira novo hranilište za supove na Krku, o kojem bi skrbila Poljoprivredna zadruga Otok Krk.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater