BILJANA BORZAN, zastupnica SDP-a u Europskom parlamentu

Proizvode treba popravljati, a ne bacati - tako spašavamo i radna mjesta i okoliš

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Biljana Borzan (Foto: Damjan Tadić / CROPIX)

Biljana Borzan (Foto: Damjan Tadić / CROPIX)


Rijetki su politički radnici i radnice koji su zapažene rezultate ostvarili brinući o malim, svakodnevnim stvarima i problemima koje ima većina građana. Osječka SDP-ovka, liječnica dr. Biljana Borzan, već se treći mandat u Europskom parlamentu bavi temama koje se "ozbiljnim" političarima čine trivijalnima - kvalitetom hrane, razlikom u kvaliteti proizvoda namijenjenih kupcima u starijim i novijim članicama Europske unije, trajnošću elektronskih naprava i odjeće koja se prečesto baca. Zalaganja Biljane Borzan prepoznata su na razini Europskog parlamenta kao i njezin prijedlog zakona o potrošačima i njihovim pravima u zelenoj tranziciji. Borzan je i potpredsjednica skupine Socijalista&Demokrata (S&D) u EP-u.

- Jedna od Vaših posljednjih inicijativa u Europarlamentu vezana je uz smanjivanje proizvodnje odjeće i mogućnost njezine reciklaže. Ako se proizvodnja odjeće udvostručila između 2000. i 2015. godine - što nije pratio porast broja potrošača - što iz toga možemo naučiti?

- Jednostavno, brza moda je preuzela industriju tekstila. Građani u prosjeku jedan odjevni predmet nose samo sedam do osam puta. Modna industrija stalno mijenja trendove, a proizvođači plasiraju gotovo jednokratne proizvode. Problema u tekstilnoj industriji je mnogo, od radničkih prava do gomilanja otpada, i vrijeme je da EU odredi najviše standarde u proizvodnji domaće robe, ali i one koja je uvezena.

- Jedan od odgovora je i smanjivanje kvalitete odjevnih predmeta. Postoje li o tome konkretna istraživanja?

- Svake godine prosječni građanin baci skoro 12 kilograma odjeće. To sigurno ne govori puno o kvaliteti. Istraživanje Europske komisije je pokazalo kako čak 88 posto građana želi dulje trajanje odjeće. To jasno pokazuje da bacanje odjeće nije nužno vezano za trendove odnosno modu, već za kvalitetu.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter