VOĆIN

SABA RH i SNV obilježili 80. godišnjicu osnivanja 6. Slavonskog korpusa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na izletištu u šumskom predjelu Đedovica nedaleko od Voćina u subotu je, pod pokroviteljstvom Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (SABA RH) i Srpskog narodnog vijeća (SNV), obilježena 80. godišnjica osnivanja 6. Slavonskog korpusa NOV-a Jugoslavije.

Korpus je osnovan 17. svibnja 1943. u Orljavcu kod Požege, činile su ga partizanske vojne formacije koje su djelovale na prostoru između Save i Drave, rekao je prof. Zoran Jekić.

„Na prostoru između Save i Drave ustanak se razvija bitno sporije u odnosu na druge krajeve Hrvatske zbog toga što je dio hrvatskog stanovništva živio u zabludi da je osnivanjem Nezavisne Države Hrvatske riješeno hrvatsko pitanje. Ni Srbi se na samim počecima nisu u većem broju uključivali u narodno-oslobodilačku borbu zato što tada još nije bilo masovnih zločina“, dodao je Jekić.

Napomenuo je da su pored Hrvata i Srba, u oružane jedinice pristupili i ostali narodi koji su živjeli na području Slavonije – Mađari, Česi, Talijani i Nijemci.

„Na kraju rata 1945. U operativnim i vojno pozadinskim jedinicama korpus je brojao oko 30.700 partizanskih boraca od kojih je 39 kasnije proglašeno narodnim herojima, a 22 je poginulo“, kazao je Jekić.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin kako ovakvim skupovima treba braniti istinu od vrlo agresivnih nasrtaja povijesnog revizionizma.

„Nema slobode govora i iznošenja vlastitog mišljenja kojima bi se mogao opravdati povijesni revizionizam. Nikakav revizionizam ne može rehabilitirati nacifašističku i ustašku strahovladu koja nije imala demokratski legitimitet i teško je okaljala hrvatsko ime“, izjavio je Habulin.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater