ZAGREB

Forum mladih SDP-a: Tražimo hitno zapošljavanje dodatnih psihologa i psihijatara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Forum mladih SDP-a proveo je istraživanje o mentalnom zdravlju mladih te je upozorio kako je potrebno zapošljavanje dodatnih psihologa i psihijatra zbog porasta hitnih hospitalizacija i velikog broja onih koji smatraju da im je pomoć potrebna, izvijestili su u ponedjeljak.

Potpredsjednik Foruma mladih SDP-a Karlo Vedak naglasio je problem nedostatka psihijatara, posebno dječjih i adolescentnih te dodao da se u Hrvatskoj bilježi zabrinjavajući porast hitnih hospitalizacija.

"Broj hitnih hospitalizacija je 2019. godine iznosio 1.448, dok je u 2022. godini narastao na 2.264, što predstavlja povećanje od 56 posto", kazao je.

Kao problem je izdvojio i nedostatak dječjih i adolescentnih psihijatara kojih trenutno ima 56 zaposleno i 25 koji se trenutno specijaliziraju.

Naglasio je da je neophodno povećanje broja specijalizacija iz dječje i adolescentne psihijatrije te da je bitno što prije zaposliti više od 80 psihijatara diljem zemlje.

Goldstein: 64 posto ispitanika imalo poteškoća s mentalnim zdravljem

Predsjednica Središnjeg savjeta Foruma mladih SDP-a Tesa Goldstein kazala je da je prema istraživanju o mentalnom zdravlju, koje je proveo Forum mladih SDP-a, 64 posto ispitanika imalo poteškoća s mentalnim zdravljem, a od toga tri četvrtine njih nije tražilo pomoć.

Više od 30 posto ljudi se osjeća iznimno ili vrlo nelagodno pri razgovoru o vlastitom mentalnom zdravlju pred drugim osobama, a njih 28 posto ne zna imaju li u svojoj okolini centre ili ustanove gdje mogu potražiti pomoć.

Ispitanici su iskazali da građani ne traže pomoć jer su često neinformirani, pomoć nije adekvatna, jer su privatnici preskupi, zbog dugih lista čekanja te vjerovanja da osobi s mentalnim poteškoćama pomoći nema.

Predsjednik Foruma mladih SDP-a i predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, istaknuo je primjer Varaždina, gdje je SDP na lokalnoj razini iz gradskog proračuna financirao zapošljavanje dodatnih psihologa u varaždinskim osnovnim školama kojima Ministarstvo nije odobrilo zapošljavanje.

Dodao je da cijeli proces nije kompliciran te da se Forum mladih zalaže za zapošljavanje psihologa i psihijatara, uvođenje koncepta emocionalne pismenosti u školski kurikulum te decentralizaciju dječje psihijatrije kako bi se osigurao pristup skrbi u cijeloj zemlji.

"Krećemo otvoreno, hrabro i glasno, bez fige u džepu i bez uljepšavanja pričati o problemu s kojim se susreću naše prijateljice i prijatelji, naši susjede i susjedi, naše kćeri i sinovi", kazao je.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater