ZAGREB

HND pozvao na profesionalnost u izvještavanju o povratku Hrvata iz Zambije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je u subotu apel novinarima i medijima koji izvještavaju o povratku hrvatskih državljana iz Zambije da se suzdrže od senzacionalizma te da izvještavaju u skladu s postulatima novinarske struke.

HND poziva da se ne objavljuju do detalja rute njihova povratka s obzirom na to da ih treba poštedjeti eventualnih "neugodnosti od strane raznog polusvijeta koji također preko medija može saznati sve detalje povratka".

Poziva da se poštuje privatnost ljudi i njihovih obitelji, kao i činjenicu da nakon višemjesečnog sramotnog linčovanja bez ijednog dokaza, kojem su bili izloženi od dijela javnosti, političara i opskurnih medija, moraju opet zajedno sa svojim obiteljima započeti normalan život. 

HND izričito apelira na sve da posebno budu pažljivi u odnosu prema djeci.

Isto tako, Hrvatsko novinarsko društvo zahvaljuje svim novinarima i medijima koji su proteklih mjeseci o ovom mučnom slučaju profesionalno izvještavali i svojim radom kod najvećeg dijela javnosti osvijestili težinu situacije u kojoj se našli naši sugrađani, "za razliku od nekih naših kolega koji su se zdušno pridružili progonu naših sugrađana".

Dvanaest hrvatskih državljana, osmero odraslih i četvero njihove djece, napustilo je u petak navečer zambijski glavni grad Lusaku. 

Četiri hrvatska para u četvrtak su oslobođena na Visokom sudu u Ndoli pošto je sutkinja je utvrdila da nema dokaza da su počinili kazneno djelo trgovine djecom niti da su dokumenti o posvojenju lažni.

Vladin glasnogovornik izjavio je da su u Ndoli dovršene sve potrebne procedure u vezi s posvojenom djecom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom