ZAGREB

Saborski Odbor za obitelj: Nužno osvješćivati važnost udomiteljstva u društvu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatska se susreće s nedostatkom udomiteljskih obitelji za djecu s posebnim potrebama i neravnomjernom pokrivenošću te usluge pa je nužno osvješćivati važnost udomiteljstva, upozorio je u srijedu saborski Odbor za obitelj, mlade i sport u povodu Nacionalnog dana udomiteljstva.

U Hrvatskoj je trenutno oko 2478 udomitelja, među kojima gotovo 50 posto njih skrbi za djecu.

Problem nedostatka udomitelja pokušava se institucionalno riješiti donošenjem novih zakonskih propisa, uvođenjem i povećanjem naknada za udomitelje, kao i jačanjem stručne pomoći udomiteljskim obiteljima.

S obzirom na probleme s kojima se udomljene osobe nose, udomitelji i njihove obitelji uključene su u njihovo rješavanje, nesebično im pomažući da se priviknu na život u obiteljskom okruženju njihovog doma i dobiju osjećaj sigurnosti i pripadnosti kao ravnopravni članovi naše zajednice, poručuju iz saborskog Odbora za obitelj.

Datum 31. svibnja posvećen je udomiteljima i vrijednostima udomiteljstva kao obliku skrbi za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, starijih osoba i osoba s invaliditetom i drugih korisničkih skupina.

Članovi saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport vjeruju da će građani kroz različite aktivnosti u prigodi obilježavanja tog dana imati priliku bolje se informirati o prednostima i važnosti svih oblika udomiteljstva te da će jačati pozitivna slika o udomiteljstvu u društvu, što je i bila intencija prilikom predlaganja obilježavanja tog dana, poručila je predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini