Spašavanje posrnulog brodogradilišta

Riječki 3. maj na izdisaju, poslovanje se prebacuje na 3. maj Rijeka 1905

| Autor: Paulo GREGOROVIĆ
Foto: Cropix

Foto: Cropix


Novi Uljanik, Uljanik Brodogradnja 1856, očišćen od financijskih dubioza iz prošlosti, postao je model po kojem Riječani sada spašavaju svoje posrnulo brodogradilište. Puljani su 2018. novi arsenal nazvali Uljanik Brodogradnja 1856, a Riječani su svoj novi osnovali 2017. s imenom 3. maj Rijeka 1905 d.o.o. za brodogradnju.

No, u proteklih pet i pol godina je ova tvrtka bila neaktivna. Sada se to, čini se, mijenja. Na nedavnoj sjednici Nadzornog odbora 3. maja Brodogradilišta raspravljalo se o aktiviranju neaktivne tvrtke putem koje će se nastaviti brodograđevna djelatnost, ali bez starih tereta koji su uništili financijsku supstancu postojeće tvrtke.

Stari 3. maj ima temeljni kapital od 24 milijuna eura i preneseni gubitak koji premašuje 200 milijuna eura. Novi 3. maj starta s kapitalom od 2.650 eura. Na novu tvrtku planiraju prebaciti radnike i potrebnu imovinu za proizvodnju. Sve po modelu čisti početak ili "clean start", kako je učinjeno i u Uljaniku.

Podsjećamo da je Uljanik Brodogradilište d.o.o. u stečaju većinski vlasnik Uljanik Brodogradnje 1856 d.o.o., a vlasnik 3. maja Brodogradilišta d.d. je Uljanik d.d. u stečaju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater