KARLOVAC

Karlovačka Županijska skupština o sustavu obrane od poplava

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na sjednici karlovačke Županijske skupštine u petak u Karlovcu oporba je pitala može li županijska vlast HDZ-a utjecati na to da izgradnja obrane od poplava Karlovca bude učinkovitija, na što je županica Martina Furdek-Hajdin odgovorila da je trebala biti brža.

Vijećnik Dubravko Golubić iz Možemo! pitao je županicu čini li se pritisak na Hrvatske vode da najprije izgrade ključne dijelove sustava obrane od poplava kao što je pregrada u Brodarcima s retencijom Kupčinom i prokopom Korana – Kupa

"Grade se ostali dijelovi sustava, nasipi koji štite samo neka naselja. Time se rješava problem od repa prema glavi. Tako se šteti drugim naseljima uzvodno, nizvodno, ili na suprotnim obalama i mijenjaju se tokovi", ocijenio je Golubić.

Dimitrije Birač iz Nove ljevice pitao je može li projekt izgradnje sustava obrane od poplava biti strateški "ako se gradi aljkavo i ako je financiran s više od 80 posto vrijednosti iz EU". "Kada normalnoj osobi kažete da je nešto strateški projekt, očekuje da se mobilizira najveći broj resursa i da se to riješi u roku od nekoliko godina. Završetak sustava se planira 2027. ili 2028.", rekao je Birač.

Ivan Vuković (SDP) zamolio je županicu da komentira postupke glavnoga županijskog vatrogasnog zapovjednika tvrdeći kako za poplava "maltretira ljude na terenu, podređene, općinske i gradske strukture, Crveni križ i ostale" inzistirajući na izvješćima svaki sat. "Predlažem gospodinu da sačeka da se elementarna nepogoda stavi pod kontrolu, a onda traži izvješća", rekao je.

Županica je rekla da za upravljanje krizama nije dovoljno imati "srce, hrabrost i snagu, nego i znanje i profesionalnost".

"Na kraju dana se radi izvješće, a drugog dana na osnovi toga planira daljnji angažman, rekla je i dodala da je "izgradnja sustava obrane od poplava Karlovca podijeljena  po mjerama koje su numerirane, a na kojima se radi usporedno."

"Često se preispituje samo rješenje. To nije dobra atmosfera. U projekt trebamo svi vjerovati i davati mu vjetar u leđa. Svima je u interesu da se realizira", istaknula je županica.

Vuković (SDP) o parkiralištu ogulinske bolnice -  radovi stoje, nemate gdje parkirati  

Vuković  je pitao  vladajuće što misle učiniti da se dovrši izgradnja parkirališta kod ogulinske bolnice jer radovi stoje dva mjeseca. Podsjetio je da parkiralište treba imati 500 mjesta. Opća bolnica i bolnica branitelja Domovinskog rata u Ogulinu je u financijskom kolapsu, ustvrdio je i pitao što se može poduzeti da se sanira.

"Idete u bolnicu, nemate gdje parkirati, radovi stoje, a vi ste vlasnik", rekao je i dodao da u PGŽ-u  bolnice posluju pozitivno, "ista djelatnost, ista država, samo je drugačija vlast."

Dožupanica Vesna Hajsan-Dolinar odgovorila je kako joj je "iznimno drago da u Ogulinu nije upitna zdravstvena skrb", pri čemu je istaknula da je to prioritet. 

"Gotovo dva milijuna kuna je osigurano za rekonstrukciju parkirališta. Radovi su stali zbog problema s izvođačima i promjene projekta, da se mora priključiti odvodnja na vodovod i kanalizaciju. Dobili smo obećanje da će radovi završiti do kraja lipnja", rekla je.

Vuković je usporedio pristup županice Furdek-Hajdin i dožupanice Hajsan-Dolinar. "Županica odgovara konkretno, a dožupanica mi na pitanje koliko stoje trešnje odgovara da je janjetina štetna za zdravlje. Pitam što ćete napraviti glede financijskog kolapsa, a dobijem odgovor o razini zdravstvene usluge. Ako Vas pitam za razinu zdravstvene usluge, nadrapali smo", rekao je.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum