nakon tri desetljeća postojanja

Dr. sc. Dubravka Jurlina Alibegović: Jasno je da županije nemaju smisla

| Autor: Dubravko GRAKALIĆ
Dr.sc. Dubravka Jurlina Alibegović(foto: Sandra ŠIMUNOVIĆ/CROPIX)

Dr.sc. Dubravka Jurlina Alibegović(foto: Sandra ŠIMUNOVIĆ/CROPIX)


Ugledna znanstvenica dr. Dubravka Jurlina Alibegović sa zagrebačkog Ekonomskog instituta jedna je od vodećih hrvatskih poznavatelja problema lokalne i područne samouprave, financiranja gradova i općina te decentralizacije državne uprave. O tim smo temama, koje se uvelike tiču Istarske županije, razgovarali s dr. Jurlina Alibegović, koja je kratko vrijeme bila i ministrica uprave u vladi Tihomira Oreškovića.

- U povodu 30 godina postojanja županija aktualizirana je rasprava o njihovoj trebaju li one uopće postojati. Kakvo je Vaše mišljenje?

- Ne trebaju nam županije u ovolikom broju. Prvenstveno su bili politički motivirani razlozi njihovog osnivanja pa su županije političke tvorevine. One ne predstavljaju prirodnu, povijesnu, prometnu, gospodarsku, a niti društvenu cjelinu. Građani se nisu, a sigurna sam da i neće, identificirati sa županijom na čijem području žive ili rade. To su površinom i brojem stanovnika malena područja na kojima se ne može uspješno organizirati vođenje javnih poslova i pružanje različitih javnih usluga. Organiziranje županija radi obavljanja javnih poslova regionalnog značaja u samoj provedbi je pod znakom pitanja. Potvrda tome je što postignuti rezultati zadataka koji su im namijenjeni nisu opravdali njihovo postojanje.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter