DUBROVNIK 

Udruga hrvatskih sudaca: Ministarstvo nas ne prihvaća za partnera

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Predsjednik Udruge hrvatskih sudaca (UHS) Damir Kontrec izrazio je u petak u Dubrovniku na Zboru UHS-a  nezadovoljstvo što Ministarstvo pravosuđa i uprave  Udrugu ne prihvaća kao partnera u rješavanju pitanja hrvatskog pravosuđa.

Kontrec je na 32. Zboru UHS-a u Dubrovniku time odgovorio na izjavu u pozdravnom govoru državnog tajnika Jure Martinovića, koji je ocijenio da  je Ministarstvo partner UHS-u   "u osnaživanju hrvatskog pravosuđa i očuvanju povjerenja građana u pravosudni sustav."
„Ministarstvu cijelo vrijeme nudimo partnerstvo. Predočit ću dopise koje smo slali, a nismo dobili odgovor. Ako ne dobijete odgovor, onda je teško govoriti o partnerstvu”, izjavio je Kontrec i rekao da je Ministarstvo dužno osigurati kadrovske i materijalne preduvjete za rad sudbene vlasti.
„Rezultati u prošloj godini su bili jako dobri, što znači da su suci pokazali da su spremni raditi i da hoće raditi. Ali tražimo da se nešto promijeni u odnosu na plaće sudaca. Osnovica za isplatu plaća sudaca manja je nego 2009. godine. Na nizu sudova, a pogotovo u velikim središtima uz obalu, jednostavno više nema službenika koji žele raditi za plaću od 4.500 ili 5.000 kuna”, poručio je Kontrec.

Državni tajnik Martinović:  Vjerujem da imamo isti cilj – učinkovito pravosuđe

 Državni tajnik Juro Martinović istaknuo je kako je Ministarstvo svjesno uloge sudaca, ne samo u ustavnopravnom poretku RH, već i u društvu u cjelini.
„Iako pripadamo različitim granama vlasti, s različitim ulogama i ovlastima, duboko vjerujem da imamo isti cilj – učinkovito pravosuđe”, rekao je Martinović.
Naglasio je kako se u posljednjih nekoliko mjeseci u javnosti pokušava nametnuti narativ o lošim odnosima u pravosudnom sustavu, što narušava percepciju pravosuđa.
„Takav narativ nije narativ Ministarstva, a znamo da nije ni UHS-a. Svjesni smo svih izazova te organizacijskih i infrastrukturnih poteškoća s kojima se sudbena vlast suočava. Dio toga je moguće riješiti odmah, a dio traži srednjoročna i dugoročna rješenja. Ključno je da imamo dijalog”, istaknuo je Martinović.
Dodao je kako je Ministarstvo u proteklih sedam godina nastojalo dati svoj maksimum u pogledu zakonodavnih intervencija, organizacijskih promjena i razvojnih projekata.

„Nije nam cilj zanemariti sudbenu vlast u Hrvatskoj. Tražili smo optimalna rješenja i u tome smo bili vaši partneri. Članovi UHS-a sukreirali su brojne zakone, a doprinos sudaca u izradi zakonskih prijedloga je nemjerljiv, čak i kada zaključimo da imamo drukčiju viziju”, rekao je Martinović.
Martinović je istaknuo da Ministarstvo predlaže povećanje plaća, ali i nastavak dijaloga u radnoj skupini o svim otvorenim pitanjima, u okviru očekivanja i prijedloga UHS-a.
„Zakon o plaćama u državnoj službi i javnim službama uredit će pitanje sudskih suradnika i njihov suodnos s plaćama sudaca. Nastavit ćemo i ulagati u infrastrukturu”, poručio je Martinović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom