ZAGREB

Sabor u petak o prijedlogu Rezolucije o debljini

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Hrvatski sabor u petak će raspraviti prijedlog Rezolucije o debljini kojom se svim nadležnim institucijama predlaže poduzimanje aktivnosti u cilju smanjenja broja osoba koja imaju problema sa prekomjernom tjelesnom težinom.

Rezolucijom, koju je predložio saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, predlaže se da sve nadležne institucije poduzmu sve odgovarajuće korake iz djelokruga svojih odgovornosti u vezi sa sprječavanjem, dijagnosticiranjem i liječenjem debljine u svrhu smanjenja broja oboljelih od debljine. 

Uz to, predlaže se da promiču zdrave načine života a osobito zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost, održavanje odgovarajuće tjelesne mase, nepušenje, izbjegavanje prekomjerne konzumacije alkohola i kontrolu povišenih vrijednosti tlaka i masnoća te zdravo okruženje.

Prijedlogom Rezolucije se, među inim, predlaže i da sve nadležne institucije promiču svijest o potrebi redovitih preventivnih zdravstvenih pregleda prilagođenih dobi i spolu stanovništva.

Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku upozorava da je, po podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, samo 34 posto odraslih osoba u zemlji imalo  normalnu tjelesnu masu, čak 65 posto prekomjernu od čega njih 23 posto debljinu. To Hrvatsku pozicionira na vrh ljestvice zemalja EU kada je u  pitanju prevencija debljine.

Nakon toga zastupnici će glasovati o raspravljenim predloženim zakonima i brojnim izvješćima u prošla dva tjedna među kojima su i oni o radu Hrvatske radiotelevizije, o radu Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kao i godišnje Izvješće o Državnim potporama za 2021. godinu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter