ZAGREB

Potpisan novi Kolektivni ugovor na HRT-u

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb i predstavnici reprezentativnih sindikata u petak su potpisali novi Kolektivni ugovor na HRT-u kojim se uređuju obveze i prava radnika i poslodavca, a koji će se primjenjivati od 1. travnja, doznaje se s Hrvatske radiotelevizije.

Novi Kolektivni ugovor potpisali su predstavnici triju reprezentativnih sindikata - Marijan Petričević (HURS - Sindikat tehnike HRT-a), Maja Sever (SNH - Sindikat novinara i medijskih radnika HRT-a) i Josipa Jelčić Bjelajac (Samostalni Sindikat radnika HRT-a), a potpisivanje je uslijedilo nakon izjašnjavanja zaposlenika o tri ponuđena ''paketa'' materijalnih prava.

Čak 71,3 posto zaposlenika HRT-a na izjašnjavanju završenom u srijedu podržalo je prijedlog poslodavca o 8-postotnom povećanju koeficijenata za plaće. Ostale opcije bila su povećanje vrijednosti koeficijenta za 8 posto bruto ili 4 posto bruto s isplatom bruto dodatka od 50 eura ili isplata fiksnog dodatka 105 eura bruto bez povećanja koeficijenta.

Kao četvrta, dodatna opcija u izjašnjavanju zaposlenika HRT-a bila je neprihvaćanje ni jedne od navedenih ponuda te ''sudjelovanje u aktivnostima koje će pokrenuti sindikat u cilju ostvarenja zahtjeva iznijetih u kolektivnim pregovorima'.

Od ukupnog broja zaposlenih radnika HRT-a (2777) izjašnjavanju je pristupio 1641 radnik, odnosno 59,09 posto. Zaključno, 152 radnika, odnosno 9,26 posto, izjasnilo se da ne prihvaća ni jednu od navedenih ponuda poslodavca i spremno je sudjelovati u aktivnostima koje će pokrenuti sindikat..

Novi Kolektivni ugovor na HRT-u bio je potpisan posljednjeg dana ožujka kada je istjecala produžena primjena postojećeg Kolektivnog ugovora.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini