ZAGREB

Oporba u Skupštini upozorava na nedostatak vrtićkih mjesta i dokidanje demokracije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Oporbeni klubovi u zagrebačkoj Gradskoj skupštini u četvrtak su izrazili zabrinutost kroničnim nedostatkom mjesta u gradskim vrtićima u sljedećoj pedagoškoj godini kao i na to da se novim poslovnikom, koji je danas u prethodnoj raspravi, dokida demokracija.

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman na konferenciji za medije ustvrdio je da se radi o potencijalnih 10 tisuća neupisane djece u vrtiće sljedeće pedagoške godine, a povećani pritisak na upise u vrtiće rezultat je smanjenja naknada za roditelje odgojitelje.

“Gdje ćete smjestiti 10 tisuća djece, gdje su obećani vrtići”, upitao se Herman, a i ostali oporbenjaci upozorili su na taj problem. 

Zbog potkapacitiranosti dječjih vrtića, Most je u četvrtak pokrenuo inicijativu u kojoj predlaže novčanu kompenzaciju roditeljima one djece koja će ostati bez vrtića. 

“Predlažemo da se roditeljima isplaćuje naknada, u istoj razini subvencije koju grad isplaćuje za djecu upisanu u privatne vrtiće”, rekao je Goluža, a iz redova HDZ-a i Stranke rada i solidarnosti podržali su taj prijedlog. 

“To je minimalno što grad može napraviti”, istaknula je Gordana Rusak (Stranka rada i solidarnosti”. 

Osvrčući se na prijedlog novog Poslovnika Skupštine, istaknula je da  bi gradskoj vlasti bilo “najbolje da oporbi stavi flastere u usta”, kako ne bi ništa govorili.

“Izmjene poslovnika idu u pravcu eutanaziranja Gradske skupštine, ta institucija se bitno urušila.Doći će do dodatnog ušutkivanja gradskih zastupnika oporbe”, rekao je Trpimir Goluža (Most) i pridružio se kritikama. 

Herman je istaknuo da se, međutim, slaže sa onemogućavanjem stanke prije utvrđivanja dnevnog reda, no istaknuo da je generalno zavlačenje sjednica, demokratsko pravo koju je u prošlom sazivu imala ova gradska vlast, dok je bila u oporbi. 

“Sada nam se jednim potezom perom, ono dokida”, upozorio je Herman.

Osvrnuo se i na kritike koje je gradskoj oporbi uputio predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović, istaknuvši da mnogi njihovi zastupnici niti ne dolaze na sjednice odbora Skupštine.

No, Herman je ustvrdio da je razlog nedolaska zastupnika iz kluba HDZ-a taj što su one zakazane u radno vrijeme. Herman je član tri skupštinska odbora te predsjednik Odbora za branitelje, no praktički je istaknuo da je on za vrijeme tih sjednica, uglavnom na svom radnom mjestu - u Petrovoj bolnici. 

Jednaku je kritiku uputila i nezavisna zastupnica Dina Vasić, dodavši da se, ionako,  sjednice odbora provode bez previše rasprave. U novom poslovniku, ističe, smeta joj što nisu predviđene kazne u slučajevima kada predsjednik Skupštine i gradonačelnik krše pravila Poslovnika. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini