ZAGREB

APN u 10 dana zaprimio 1505 zahtjeva za subvencionirane kredite

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN) izvijestila je u petak da je s današnjim danom zaprimila 1505 zahtjeva za subvencionirane kredite, a čije je podnošenje započelo 20. ožujka. 

APN je podsjetio da će se zahtjevi zaprimati do utroška planiranih sredstava koja ove godine iznose 9,3 milijuna eura, što će prema procjenama biti dovoljno za oko 5800 subvencija.

Dodaju da na uzorku od 150 obrađenih zahtjeva, zaprimljenih u 2023. godini, prosječni iznos subvencioniranog stambenog kredita iznosi 80.787 eura, a prosječan rok otplate korisnika koji traže kredite je 22 godine.

Kažu i da efektivna kamatna stopa (EKS) iznosi prosječno 3,07 posto, a nominalna kamatna stopa (NKS) 3,15 posto godišnje. Prosječna životna dob korisnika subvencioniranog kredita je 32 godine.

U APN-u ističu da je iznos prosječnog mjesečnog anuiteta koji korisnici otplaćuju oko 439 eura, a od toga mjesečna subvencija iznosi oko 153 eura, što je godišnje 1844 eura.

Agencija podsjeća kako je za provođenje ovogodišnjeg natječaja potpisala ugovore s 12 banaka, a njihove se efektivne kamatne stope kreću od 3,12 do 3,75 posto.

Mjeru mogu koristiti svi građani Republike Hrvatske koji su mlađi od 45 godina i koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću, a ispunjavaju uvjete banke za dobivanje stambenog kredita.

Subvencioniranje kredita odobrava se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100 tisuća eura, pri čemu rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina.

Subvencija države dodjeljuje se za prvih pet godina otplate kredita, uz mogućnost produženja od dvije godine za svako živorođeno, odnosno usvojeno dijete u razdoblju subvencioniranja kredita.

Produženje subvencija za dodatnu godinu po svakom djetetu omogućeno je i za obitelji koje već imaju djecu u trenutku podnošenja zahtjeva, kao i u slučaju da je podnositelj zahtjeva ili član njegova obiteljskog domaćinstva utvrđenog invaliditeta većeg od 50 posto tjelesnog oštećenja.

APN precizira da visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Ističe i da je tom mjerom stambenog zbrinjavanja svoj dom dosad osiguralo gotovo 30.000 mladih obitelji u kojima je rođeno 6426 djece, čime su te obitelji dobile produženje subvencije za dodatne dvije godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater