RIJEKA

U subotu počinje riječki festival Homo si teć

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Tradicionalni festival sporta i rekreacije Homo si teć počinje u Rijeci subotu, 25. ožujka, a završava mjesec dana poslije trkama natjecatelja i masovnom utrkom građana središtem grada, objavljeno je u petak.

To je 24. festival sporta i rekreacije, a održava se nakon tri godine stanke zbog pandemije.

Riječki gradonačelnik Marko Filipović ocijenio je na konferenciji za novinstvo kako tako dugotrajna manifestacija pokazuje da ona vrijedi i da je prepoznata među građanima. Na posljednjem festivalu 2020. godine sudjelovalo je više od 18 tisuća ljudi, a nadamo se da će se ove godine taj rezultat nadmašiti, rekao je Filipović.

Homo si teć je festival koji je počeo kao masovna utrka građana središtem grada, a s godinama se program širio te je prerastao u festival sporta i rekreacije Ove godine sastoji se od devet utrka. Prva je na redu u subotu utrka 539 skok, utrka Trsatskim stubama koji imaju 539 stuba.

Program se nastavlja 8. travnja Molo Longo trkom, utrkom na trasi od šest kiilometara po glavnom lukobranu riječke luke.

Središnji dio programa, namijenjen najširem krugu građana, održat će se 23. travnja. Riječ je o masovnoj utrci građana na trasi dugačkoj 1,5 kilometara, Mići trku, utrci za mališane iz dječjih vrtića, te memorijalnoj utrci Milke Milinković u kojoj sudjeluju osobe s invaliditetom i slabovidne osobe. Tog dana su i ostale natjecateljske utrke, a to su 19. riječki polumaraton, utrka štafeta tri puta sedam kilometara, Desetka i Erste petica.

Manifestacija ima humanitarno obilježje. Ove se godine prikuplja novac za Udrugu osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka koja okuplja roditelje i članove lokalne zajednice koji rade na poboljšanju kvalitete života osoba s intelektualnim teškoćama i njihovih obitelji. Novac se prikuplja prodajom majica u šatoru postavljenom na Trgu 128. brigade HV-a od 27. ožujka. Od sedam eura, kolika je cijena majice, dva će eura dobiti ta udruga.

Na konferenciji za novinstvo istaknuta je važnost te manifestacije za poticanje aktivnog turizma u Rijeci. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum