ZAGREB

ned! Sedamdeseta obljetnica Zagreb filma: “Gosti iz galaksije’’ idu u SAD

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


“Gosti iz galaksije’’, SF film hrvatskog oskarovca Dušana Vukotića iz 1981. godine, bit će digitalno restauriran i prikazan na središnjoj proslavi 70. obljetnice Zagreb filma u srpnju na Pula film festivalu, a nakon toga ide u distribuciju u SAD.

''Goste iz galaksije'' vidio sam još kao klinac. Bila je to SF komedija u kojoj je Vukotić poetiku animiranog filma pretočio u igrani film. Kritika tada nije dobro ocijenila film, ali sada je napokon došlo vrijeme za njegovu revalorizaciju', kazao je za Hinu ravnatelj Zagreb filma Vinko Brešan.

Posveta i zahvala Vukotiću, jedinom donositelju Oscara u Hrvatsku

Ističući kako su ''Gosti iz galaksije'' iznimno zabavan film u SF žanru, prilično rijetkom u hrvatskoj kinematografiji, Brešan je posebno naglasio nedavno iskazani interes stranih filmskih distributera za taj ''biser tamnog sjaja'' Zagreb filma.

''Jedna američka tvrtka pokazala je interes da restaurira film - sliku i ton. Oni će to napraviti besplatno, a zauzvrat traže pravo na distribuciju na tri godine za SAD i Kanadu. To je odlična ponuda jer mi dobivamo kvalitetan materijal za nula eura. Ujedno, to je prvi dugometražni film Zagreb filma koji ulazi u restauraciju'', ističe Brešan.

Dodaje kako izbor tog filma za središnju proslavu 70. obljetnice Zagreb filma nije bio slučajan, jer to je ujedno posveta i velika zahvala Dušanu Vukotiću, jedinom donositelju Oscara u Hrvatsku za animirani film ''Surogat'' 1962., ali i vrhunskom hrvatskom autoru koji je pripadao Zagreb filmu.

Kratkometražni filmovi Zagreb filma, a naročito animirani, dosad su bili prikazivani u brojnim retrospektivama. ''Goste iz galaksije'' pomalo smo zaboravili, ali sada ćemo ih prikazati u punom sjaju, kaže Brešan dodajući da bi digitalna restauracija filma trebala bi biti gotova do lipnja.

Izbor ''Gostiju iz galaksije'' kao glavne zvijezde velike proslave Zagreb filma hvale i filmski kritičari, ali i čuvari hrvatske filmske baštine.

''Film 'Gosti iz galaksije' prekrasan je kuriozitet hrvatske kinematografije, kao stvoren za kultni status. Neizmjerno mi je drago da će, više od četiri desetljeća nakon što se utisnuo duboko u kolektivnu podsvijest ovdašnje publike, u svojoj digitalno restauriranoj inačici doprijeti i do američkih poklonika slikopisnih zastranjenja'', rekao je supervizor digitalne restauracije Hrvatske kinoteke Vjeran Pavlinić.

Taj je film kroz godine dobio na značaju i zanimljivosti na više razina pa je Pavlinić siguran da će interkontinentalna suradnja na njegovoj restauraciji pojačati interes inozemnih filmofila za upoznavanjem neotkrivenih zakutaka naše filmske baštine.

''Možda će 'Gosti iz galaksije' otvoriti i neka nova galaktička vrata za slične projekte u budućnosti'', drži Pavlinić.

Vrata za otkrivanje zakutaka naše filmske baštine već su otvorena, i to upravo preko ''Gostiju iz galaksije'' jer je filmski kritičar i diskograf Željko Luketić u suradnji s Lerijem Ahelom u njihovoj izdavačkoj kući Fox&His Friends izdao dvije ploče povezane s filmom - originalnu filmsku glazbu Tomislava Simovića i remix verziju originalnog soundtracka, za što su angažirali 11 umjetnika iz devet država.

''Glazba za 'Goste iz galaksije', koju smo nakon godina traženja i restauracije izvornih vrpci objavili na vinilu, u brojnim je inozemnim tiskovinama izvrsno ocijenjena. Najjači svjetski časopis za eksperimentalnu glazbu, britanski The Wire, preporučio ju je svojim čitateljima'', ističe Luketić.

Iznimno je zadovoljan što će restaurirani "Gosti iz galaksije" konačno zasjati u punom sjaju, a to želi i ostatku domaće filmske i komplementarne povijesti, naročito Zagreb filma.

Soundtrack "Profesora Baltazara" na vinilu

''Naš doprinos bit će skora objava soundtracka iz originalnog serijala 'Profesor Baltazar' na vinilu, te kolekcije glazbe iz 18 kultnih crtića Zagreb filma, koju je potpisao kompozitor Tomislav Simović'', najavio je.

Luketić za sam film kaže da je u jugoslavenskoj i hrvatskoj kinematografij bio prvi žanrovski SF, a prvi je i po ekstenzivnoj upotrebi specijalnih efekata, maske i elektronske glazbe.

Ističe da je koprodukcija Zagreba filma i čeških partnera također bio organizacijski netipičan proces i na neki je način najavio današnju eru snimanja filmova s velikim broj partnera i suradnika iz više zemalja i filmskih kuća.

''Izbor ovog naslova za prikazivanje u Puli u okviru godišnjice Zagreb filma dobrodošao je odmak od uhodanih i očekivanih kanona, a nadam se da će se nastaviti revalorizacijom drugih naslova bogate domaće filmske povijesti, koji su do sada bili zapostavljeni'', poručuje Luketić.

Piše: Miroslav Edvin Habek

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater