mogući preokret

Policija sada tvrdi nešto sasvim novo u slučaju tučnjave na Platku koja je zgrozila Hrvatsku

| Autor: Glas Istre
Platak, ilustracija

Platak, ilustracija


Riječka policija je za podne najavila presicu na kojoj bi napokon detaljno trebala progovoriti o napadu trojice istreniranih boraca na HGSS-ovce i ženu na Platku. 

Policijska uprava primorsko-goranska jučer je, podsjetimo, pokušavala uvjeriti javnost da je jedini preduvjet da napadači s Platka budu kazneno prijavljeni to da ozljede dvojice pretučenih HGSS-ovca i žene koja se također našla na putu divljacima budu teške te da se, budući da su ozljede vjerojatno lakše, radi tek o prekršaju. No to nije istina, piše Index.hr

Policija je, bez obzira na to jesu li ozljede okvalificirane kao lakše, mogla divljake prijaviti za nasilničko ponašanje. Kazneno djelo nasilničkog ponašanja glasi: "Tko nasiljem, zlostavljanjem, iživljavanjem ili drugim osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu drugoga dovede u ponižavajući položaj, a time nije počinjeno teže kazneno djelo, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine."

Također, ako ozljede doista na kraju budu okvalificirane kao lakše, policija na raspolaganju ima mogućnost prijaviti napadače i za kazneno djelo teške tjelesne ozljede u pokušaju. 

No policija očito ne namjerava trojicu napadača kazneno prijaviti jer MMA-ovce uopće ne smatraju napadačima, barem ne u klasičnom smislu. 

Kako piše Index, riječka policija tvrdi da je HGSS-ovac, s kojim je trojac počeo sukob, zapravo isprovocirao incident koji policija smatra tučnjavom, a ne napadom. 

Naime, iz policije tvrde da je HGSS-ovac imao gotovo tri promila alkohola u krvi te da je bio pijaniji od sve trojice MMA boraca, koji su također bili alkoholizirani.

Tvrde i da su pregledom snimki utvrdili da se HGSS-ovac unio u lice borcima i da je "nešto bezobrazno govorio" te da sukob počinje time i udarcem u glavu HGSS-ovca, koji je uputio jedan od boraca. Policija kaže da su HGSS-ovci ranije u kafiću pili s organizatorima događaja koji je tog dana bio na Platku.

Kako tvrde iz policije, drugi HGSS-ovac se također vidi na snimci kako izlazi iz lokala i napada Tiriela Luku Abramovića. Policija navodi i da je i organizator ranijeg događaja na Platku sudjelovao u tučnjavi. Iz policije tvrde i da nema nikakve dvojbe da su ozljede samo lakše te da nema govora o teškim ozljedama. 

Policija je jučer objavila da se "tučnjava dogodila zbog kretanja osobnog vozila po skijaškoj stazi".

"Naime, 21-godišnji hrvatski državljanin se nepropisno kretao osobnim vozilom marke BMW po stazi, uslijed čega je vozilo propalo u snijeg te je potom zatražio pomoć od 43-godišnjeg djelatnika zimske službe da ga odveze sa staze", navela je jučer policija u službenom priopćenju. Danas ispada da je sve isprovocirao HGSS-ovac jer se "unosio u lice i bio bezobrazan" prema MMA borcima koji su ga tražili da im izvlači BMW iz snijega na skijalištu, što naravno nije dužan raditi. Potom su ga udarili u glavu. 

BMW je, kako piše Index, vozio Lovro Pavelić i on je od HGSS-ovca tražio da izvuče auto. 

Treći među MMA-ovcima je Matej Krunić.

Policija tvrdi i da se i Općinsko državno odvjetništvo u neslužbenoj komunikaciji koju su imali s njima slaže da u ovom slučaju nema kaznenog djela. 

Što se tiče neslužbenih informacija koje kolaju da je policija skidala tablice na BMW-u nakon incidenta, iz policije tvrde da to nije točno te da to nije mogla učiniti jer se radi o komunalnoj nadležnosti. No ne opovrgavaju da su tablice skidane. Tvrde i da nije točno da je otac nekog od boraca zvao načelnika PU primorsko-goranske, piše Index.hr.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter