pregovori pri kraju

Američki industrijski gigant dolazi u Hrvatsku. Tražit će 4500 radnika

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (foto: Pixabay)

Ilustracija (foto: Pixabay)


Američki industrijski gigant koji ima godišnji prihod veći od 30 milijardi dolara, a u više od stotinu tvornica diljem svijeta zapošljava 250.000 ljudi, po svemu sudeći, dolazi u Osijek, jer, kako Dnevnik Nove TV doznaje, višegodišnji pregovori privedeni su kraju.

U pitanju je visoka tehnologija i precizna proizvodnja dijelova za autoindustriju, medicinu, računarstvo, energetiku, telekomunikaciju, čak i obranu i zrakoplovstvo. I to sve u Nemetinu, prenosi Dnevnik.hr

U industrijskoj zoni Nemetin već postoje tvrtke koje su izgradile svoju infrastrukturu, međutim, slobodnog prostora još ima.

Američka tvrtka koja dolazi u Osijek zakupila je sve preostale slobodne parcele, a to je prostor od 170.000 metara četvornih. Ili da bude lakše predočiti - to je otprilike 25 spojenih nogometnih igrališta.

Bit će izgrađeno i 666 parkirališnih mjesta a u pogonu će u jednoj smjeni moći raditi 1700 radnika. No ono što je najzanimljivije, ova će tvrtka kroz četiri godine ovdje zapošljavati 4500 radnika, od toga 70 posto visokoobrazovanih.

Još uvijek su na snazi ugovori o tajnosti podataka, no doznaje se da osječki gradonačelnik dugo radi na tom projektu. Dokaz da su Amerikanci, među 15 europskih gradova kandidata odabrali Osijek, je elaborat zaštite okoliša koji je objavilo ministarstvo te već upisane parcele u industrijskoj zoni. Američka ekspedicija već je u Osijeku krenula istraživati fakultete, škole, zračne i prometne veze.

"Čim dođe nekakva nova investicija, novo poduzeće ili novi ljudi, svjesni smo da se infrastruktura mora mijenjati", navodi ravnatelj Elektrotehničke i prometne škole Antun Kovačić.

"Razna osposobljavanja, kupovina razne opreme. Pokušavamo uvijek doskočiti razvoju", navodi profesor u toj školi Denis Gudelj.

Toliko radne snage teško će se naći u cijeloj Hrvatskoj, a doznaje se da Amerikanci u potrazi za kadrom, već traže radnu snagu i u susjednim zemljama.

"Treba biti svjestan da, bez obzira koliko je možda posao izvan naših granica privlačan, posao u našem gradu i život u našoj sredini je puno ljepši nego ići preko granice", navodi Kovačić.

Kada se ovaj posao do kraja realizira, bit će to prilika da se razmišlja i o povratku u domovinu.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom