KARLOVAC

U Karlovcu obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić i predstavnice Udruge za očuvanje židovske baštine i kulture "Židovi u Karlovcu" položili su u petak u povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta na mrtvačnicu Židovskog groblja u Karlovcu šest ruža za šest milijuna ubijenih Židova.

"Fašizam i nacizam kao manifestacije elementarnog zla onog vremena su neprihvatljivi, a ovakvim simboličkim radnjama i školstvom valja osvještavati i podsjećati ne bismo li osigurali da bilo kome ne padne na pamet nešto tako ponovno raditi", poručio je Mandić.

Predsjednica Udruge "Židovi u Karlovcu" Tena Bunčić rekla je da je holokaust najveći zločin u povijesti. "Vremena su opet nestabilna i bitna je edukacija. Stoga naša udruga surađuje s obrazovnim ustanovama. Čitavog mjeseca educiramo o holokaustu diljem županije u školama", dodala je.

Podsjetila je da Hrvatska ima 130 pravednika među narodima, od kojih je četvero iz Karlovca, iako nisu svi koji su pomagali Židovima za Drugoga svjetskog rata dobili to priznanje, primjerice Vilko Srića, žandar koji je, istaknula je, zaslužan za spašavanje života njezine bake i bakine sestre za racije 1941. godine u Karlovcu.

"Odvedene su u magistrat s ostalim Židovima za racije. Mladi žandar ih je vidio, otišao do glavnog žandara i nagovorio ga da ih pusti jer 'nisu niti prave Židovke' s obzirom na to da su po majci rimokatoličke vjeroispovijesti, a napomenuo je da je teta bila tada zaručena za domobranskog poručnika. Puštene su. Iz te skupine Židova samo se jedan vratio živ, a ostali su stradali u Jasenovcu i drugim logorima", rekla je Bunčić.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater