OSIJEK

Regionalna konferencija tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Za Europski socijalni fond plus (ESF+) osigurano je 2,2 milijarde eura, a ono najvažnije što će se njime financirati je nastavak projekta "Zaželi", rečeno je u srijedu na Regionalnoj konferenciji tržišta rada Slavonije, Baranje i Srijema u Osijeku na kojoj je bio i ministar Marin Piletić.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Piletić rekao je da se radi o nastavku projekta "Zaželi" kojim se prevenira institucionalizacija i smještaj starijih i nemoćnih osoba u domove, a omogućuje se da dugotrajno nezaposlene žene dobiju priliku na tržištu rada i posao.

"S obzirom da su ti programi do sada bili kratkoročni, po šest mjeseci, a prije toga po godinu dana, rekli smo da će sljedeći javni poziv biti strukturiran tako da se ugovori dodjeljuju na tri godine", istaknuo je ministar, dodajući da će tako usluga biti sigurnija i trajnija i za korisnike pomoći u kući i za one koji tu uslugu provode.

Podsjetio je da su tu i financijska sredstva za osobne asistente, pomoćnike u nastavi, za digitalizaciju i informatizaciju ustanova od HZMO-a i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZZ).

Istaknuo je pritom da Vlada već šestu godinu zaredom osigurava milijardu kuna, to jest 130 milijuna eura za poslodavce koji se mogu iskoristiti mjere za zapošljavanje, samozapošljavanje i obrazovanje te mnoge druge mjere.

"Osigurali smo sredstva i za sustav vaučera kojim želimo da Hrvatska prati trendove zelene i digitalne tranzicije i da svi koji su uključeni iskoriste bespovratna sredstva, ojačaju domaće tržište rada kroz prekvalifikacije, kratkotrajne edukacije, usavršavanja", rekao je Piletić. 

Ravnatelj HZZZ-a Ante Lončar ocijenio je proteklo razdoblje uspješnim s obzirom na trendove pada nezaposlenih u Hrvatskoj.

"Do sada smo na području pet slavonskih županija uložili 1,3 milijarde kuna za mjere aktivne politike zapošljavanje za oko 42 tisuće osoba", istaknuo je i dodao kako se financiralo obrazovanje nezaposlenih, a najpoznatija mjera bila je mjera samozapošljavanja, od javnih radova do mjera potpora i pripravništva.

S obzirom na stanje na tržištu rada, Lončar je najavio da se u ovoj godini HZZZ okreće mjerama za obrazovanje i usavršavanje. "Imamo mjeru vaučera koja se pokazala uspješnom i koju je kroz sustav obrazovanja i edukacija do sada koristilo 10 tisuća osoba", rekao je. Dodao je da je HZZZ u prošlom razdoblju potrošio oko 200 milijuna kuna za obrazovanje oko 23 tisuće nezaposlenih osoba.

Rektor osječkog Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera Vlado Guberac ocijenio je da je Sveučilište generator razvoja cijelog istoka Hrvatske te da su u posljednje tri godine utemeljili tri nova fakulteta i nekoliko novih studija na fakultetima prateći potrebe tržišta rada. Sve nove fakultete i studije utemeljili smo kadrom koji imamo, istaknuo je.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom