KARLOVAC

Botaničar upozorio da vezivanje pontonca ugrožava stabla, Grad Karlovac negira

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Profesor sa zagrebačkog PMF-a, botaničar Antun Alegro upozorio je da su vezivanjem u studenome otplutaloga pontonskog mosta na Korani ugrožene bukve u spomeniku parkovne arhitekture Vrbanićevom perivoju, a iz Grada Karlovca tvrde da stabla nisu ugrožena.

Na Korani u središtu Karlovca su tri mosta, po vodotoku - betonski, pontonski pa drveni, a baš se srednji u studenome zbog porasta vodostaja otkvačio od obale i otplovio 70 metara nizvodno ugrožavajući stari drveni most, no zavezan je za stabla u Vrbanićevom perivoju, i od tada se ništa nije promijenilo.

Redoviti profesor PMF-a Antun Alegro upozorio je 30. prosinca 2022. da su stabla ugrožena.

"Riječ je o jednom od rijetkih starih zdravih stabala u Vrbanićevom perivoju, zaštićenom spomeniku parkovne arhitekture. Bukve imaju tanku koru i čelične sajle će je oguliti. Most treba imati vezove, a to nisu parkovna stabla", upozorio je Alegro.

S tim u vezi Grad Karlovac je 2. siječnja zamoljen da se o tome očituje, a u današnjem odgovoru stoji da su o nezgodi odmah obaviješteni Hrvatski registar brodova, projektant i proizvođač plovila. Projektant i proizvođač fiksirali su most u nazočnosti predstavnika Grada Karlovca, Javne vatrogasne postrojbe Karlovca i Hrvatske gorske službe spašavanja, pregledali su njegovo sidrište i trenutačni položaj i potvrdili kako na njemu nema oštećenja te da siguran dok se ne vrati u prvobitni položaj.

"Također, obavljene su aktivnosti zaštite stabala kojima su privremeno određene čvrste točke hvatišta. Isto je odrađeno zaštitnim gumama, a sve da ne bi bila narušena ni stabilnost stabala ni njihova opstojnost", stoji u odgovoru Grada, koji je gume postavio u međuvremenu.

U Gradu dodaju da se radi na pripremi svega potrebnog za vraćanje pontonskog mosta u prvobitan položaj.

"Prvi korak je bio pregled sidrišta u rijeci, što su ronioci obavili 7. siječnja. Nakon toga, kontaktiran je projektant i pristupilo se izradi novog projektantskog rješenja za vraćanje pontonca. Za sljedeće korake nužne su povoljne vremenske prilike da bi ronioci mogli ukloniti preostale zatege koje se nalaze na sidrima i kako bi se uklonile naplavine. Zatim slijedi vraćanje u prvobitni položaj", poručili su iz Grada i dodali da će se prije provesti postupak javne nabave.

 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater