KARLOVAC

Karlovački Vodovod i kanalizacija bez obzira na inflaciju lani poslovao pozitivno

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Karlovački Vodovod i kanalizacija prošle je godine poslovao pozitivno unatoč inflaciji, zbog  koje je poskupio materijal i energenti, te unatoč nedostatku radne snage, i nastavlja s projektima, rekla je u srijedu direktorica te gradske tvrtke Katarina Malenica.

"Lani smo otvorili puno novih gradilišta u sklopu europskog projekta 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac - Duga Resa', a mnoga ćemo ove godine i zatvoriti. Počeli smo s radovima u Zvijezdi, jezgri grada, što je povijesni trenutak za Karlovac", istaknula je  direktorica Malenica na konferenciji za novinare. 

"U godini dana smo izgradili 35 kilometara kanalizacijske mreže i rekonstruirali 28 kilometara vodoopskrbne, a financijska realizacija je bila 17,4 milijuna eura. Dinamika i realizacija u sklopu tog projekta su konstantno dobri", poručila je.

Spomenuti projekt provodi se u partnerstvu s gradovima Karlovcem i Dugom Resom, Općinom Barilović te dugoreškom tvrtkom "Komunalno" od travnja 2020., a njegov se završetak očekuje u rujnu ove godine.

Ukupna mu je vrijednost 413.433.725 kuna, a Europska unija ga sufinancira sa 68,78 posto, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatske vode po 12,5 posto, Grad Duga Resa 1,2 posto, Općina Barilović 0,22 posto, a sam nositelj projekta Vodovod i kanalizacija izdvaja 4,8 posto.

Projekt obuhvaća izgradnju 65 kilometara i rekonstrukciju 6,9 kilometara sustava odvodnje, rekonstrukciju 28,1 kilometar i dogradnju 5,8 kilometara sustava vodoopskrbe, izgradnju postrojenja za solarno sušenje mulja na Uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, što je trenutačno u probnom radu, te nabavu vozila i mjerne opreme.

Malenica je rekla da je lani uloženo gotovo milijun eura u sanaciju kritičnih dijelova vodoopskrbe, gdje je bilo mnogo kvarova – sanirano ih je ukupno 1900, projektirani su novo vodocrpilište i kanalizacija, a iz sustava odvodnje izvučene su 72 tone otpada.

"Prijavili smo se na Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. - 2026. kandidiravši projekte vrijednosti osam milijuna eura za radove koji će se izvesti kroz projekt aglomeracije, a za koje i dalje nemamo osigurana bespovratna sredstva te druge projekte. Privukli smo 1,6 milijuna eura za investiciju na cesti DC6", istaknula je Malenica.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum