ZAGREB

Obilježena 80. obljetnica smrti velikog izumitelja Nikole Tesle

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U povodu 80. obljetnice smrti velikog izumitelja Nikole Tesle, članovi udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost te predstavnici Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković položili u subotu vijence na njegov spomenik u Zagrebu.

Na današnji dan, 7. siječnja 1943. godine, u hotelu 'New Yorker' u New Yorku umro je jedan od najvećih svjetskih izumitelja svih vremena. Tesla je iza sebe ostavio veliko nasljeđe, a svojim je nevjerojatnim izumima i uspješnim patentima zauvijek promijenio i zadužio svijet.

Najvažniji su mu izumi bili sustav višefaznih struja i okretno magnetsko polje, izmjenični sustav prijenosa i distribucije električne energije, oscilacijski transformator (Teslina zavojnica), rasvjeta pomoću struja visoke frekvencije, sustav bežičnog prijenosa radiosignala i energije, teleautomatika, Teslina turbina, radio...

Tesla je dobio 15 počasnih doktorata diljem svijeta, govorio je osam jezika. U njegovu čast jedinica za magnetsku indukciju nazvana je tesla. Sagradivši centralu na Nijagarinim slapovima, ostvario mu se san još iz djetinjstva. 

Vijence na njegov spomenik u Zagrebu položili su predsjednica Udruge Dragica Mihajlović, Ivan Ivanković, izaslanikom gradonačelnika grada Zagreba te Vilko Smrečki, izaslanik ravnatelja Instituta Ruđer Bošković.

Događaju su, kako je priopćeno, nazočili i članovi udruge, predstavnici grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković te štovatelji lika i djela Nikole Tesle. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of