manjak radne snage

Evo koja su najtraženija zanimanja u Hrvatskoj

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (snimio DEJAN ŠTIFANIĆ)

Ilustracija (snimio DEJAN ŠTIFANIĆ)


U odnosu na 2021. potražnja   za radom porasla je za čak 26 posto, dok je u odnosu na pretkriznu 2019. ukupan broj internetskih oglasa bio viši za 32.3 posto, što upućuje na to da je potražnja na hrvatskom tržištu rada na povijesno najvišim razinama, objavio je Ekonomski institut, prenosi Indeks.

 Najveći doprinos godišnjem rastu potražnje imali su oglasi u kojima se traže radnici nižih kvalifikacija te oni sa srednjom stručnom spremom, dok je potražnja za zaposlenicima s visokom stručnom spremom doprinijela sa svega 2.4 postotna boda rastu ukupnog broja oglasa, koji je iznosio 12.1 posto.

 Među pet najtraženijih zanimanja bili su prodavači, konobari, kuhari, skladištari i knjigovođe.

 Pritom, najveći doprinos ukupnom godišnjem rastu potražnje za radom zabilježili su oglasi u kojima se traže prodavači, skladištari, knjigovođe, konobari, hotelijeri/ugostitelji i referenti, dok su se među vrlo rijetkim negativnim doprinosima pronašli programeri, građevinski radnici, stolari i zidari, naveli su iz EIZ-a.

 Veći broj ugovora na određeno

 U 2022. godini zabilježeno je i veće povećanje broja ugovora na određeno u odnosu na ugovore na neodređeno, što je dovelo do toga da je udio ugovora na određeno u godinu dana ostao gotovo nepromijenjen, s 46.2 smanjio se na 46.1 posto svih oglasa, ali je broj oglasa s ugovorima na neodređeno zabilježio smanjenje udjela na 43.7 posto ukupnih oglasa u usporedbi s 44 posto u 2021. godini, zamijetili su analitičari zagrebačkog Ekonomskog instituta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini