ZAGREB/SPLIT

Ministar Banožić na 31. godišnjici osnutka 72. bojne Vojne policije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Izaslanik predsjednika Vlade i ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u utorak u Splitu u obilježavanju 31. godišnjice ustrojavanja 72. bojne Vojne policije koja je, kako je rekao, simbol i primjer kako se bori i brani domovina.

"Izrasli ste iz legendarne Četvrte, svojim djelovanjem i svojom borbom postali ste dio i hrvatske žrtve i hrvatskih uspjeha. Danas se sa zahvalnošću, u molitvama prisjećamo pripadnika 72. bojne Vojne policije koji su svoje živote položili za našu slobodu. Bez slobode koju ste nam darovali ne bi bilo uspješne Hrvatske", rekao je Banožić na svečanosti u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“ u Splitu.

Osvrnuo se i na geopolitičke odnose koji zahtijevaju odgovoran pristup, posebno u svijetlu ruske agresije na Ukrajinu.

„Nikakve retoričke egzibicije ne pridonose ugledu Hrvatske, već dosljedan odnos i jasno pozicioniranje i među prijateljima i među saveznicima“, rekao je Banožić i dodao da  takav odnos prema povijesti i prema pravdi ima Vlada Andreja Plenkovića.

Kazao je kako je Vlada RH fokusirana na jačanje države u svim segmentima, a posebno ulaganjem u obranu.

„Proračun Ministarstva obrane je najveći od Domovinskog rata.  U sastav Hrvatske vojske ulaze višenamjenski borbeni avioni Rafale, prva četiri helikoptera Black Hawk od ove godine su u sastavu HRZ-a, kupljen je protuzračni sustav Mistral, nabavljaju se oklopna vozila Bradley i čitav niz drugih sredstava. To su rezultati odgovornog odnosa prema obrani, prema sigurnosti, prema budućnosti“, zaključio je ministar Banožić.

Kod spomen obilježja poginulim pripadnicima 72. bojne Vojne policije položeni su vijenci. Misa zadušnica za sve poginule pripadnike 72. bojne Vojne policije održana je u crkvi Sv. Ante koju je predvodio don Branimir Projić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini