KULA NORINSKA

Centar za obuku operativnih snaga Civilne zaštite otvoren u Kuli Norinskoj

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Centar za obuku operativnih snaga Civilne zaštite, vrijedan više od 7,5 milijuna kuna i ostvaren u sklopu europskog projekta FIRESPILL, otvoren je u petak u Kuli Norinskoj.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je Centar ponajprije namijenjen DVD-u i općini Kuli Norinskoj te drugim operativnim snagama civilne zaštite.

„Vjerujem da će biti od velike pomoći u radu. I dalje ćemo, u suradnji s regionalnom agencijom DUNEA, pomagati u korištenju sredstava Europske unije. Bez tih sredstava bismo teško brzo i uspješno ostvarili brojne vrijedne projekte“, rekao je Dobroslavić.

Dodao je kako je, osim izgradnje Centra, kroz isti europski projekt FIRESPILL, opremila vatrogasce i druge operativne snage.

„U Opuzenu smo uredili Centar za obranu od poplava, a znatna smo sredstva iskoristili za opremu za obranu od poplava. Civilnu zaštitu smo opremili za potresne intervencije. Vatrogascima u Dubrovačkom primorju nabavili smo brod za zaštitu od ekoloških izgreda na moru, i po tome smo jedna od opremljenijih županija“, istaknuo je Dobroslavić.

Općinski načelnik Nikola Krstičević podsjetio je kako su izrada projektne dokumentacije i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa trajali četiri godine, a izgradnja je počela 2021. 

„Centar je smješten na oko 700 metara četvornih, a broji vatrogasni toranj, tri garaže za vatrogasna vozila, svlačionice i sanitarne čvorove, a na katu smještaj s kuhinjom. Služit će kao ispostava centra u Vučevici, a u slučaju ugroza središnje zapovjedno mjesto i logistička baza za specijalne vatrogasne postrojbe“, rekao je Krstičević.

Zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Stjepan Simović istaknuo je kako će Centar, među ostalim, omogućiti još bolju suradnju s kolegama u Bosni i Hercegovini, a na otvorenju su govorili i ravnateljica Regionalne razvojne agencije DUNEA Melanija Milić te obnašatelj dužnosti ravnatelja Agencije RERA SD Jozo Sarač.

Ulaganje je ostvareno u sklopu europskog projekta FIRESPILL iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija - Hrvatska. Proračun projekta FIRESPILL iznosi gotovo 16,5 milijuna kuna. Vrijednost projektnih aktivnosti Dubrovačko-neretvanske županije je 1,6 milijuna era, a provode se uz stručnu i tehničku pomoć Regionalne razvojne agencije DUNEA.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of