SPLIT

Markotić (Most): U Hrvatskom domu u Splitu financijske malverzacije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Gradski vijećnik Mosta u Splitu Josip Markotić optužio je u ponedjeljak obnašatelja dužnosti ravnatelja Hrvatskog doma Marina Kaporela za financijske malverzacije u toj ustanovi čiji je godišnji proračun 2,5 milijuna kuna, a dvije godine od osnutka radi bez Upravnog vijeća.

"Iz nepotpune dokumentacije koja mi je na moje traženje dostavljena vidljive su značajne računovodstvene nevjerodostojnosti, netransparentno poslovanje i možebitne financijske malverzacije", rekao je Markotić na konferenciji za novinare.

Po njegovim riječima, nedostaju mnogi ugovori koji su "navedeni u konto kartici, što znači kako postoji velika vjerojatnost fiktivnog izvlačenja novca".

"Uočljiv je golemi nerazmjer u isplati ugovora za jedan humanitarni koncert. Izvođaču je isplaćen honorar od 30.000 kuna iako se radilo o humanitarnom koncertu. Više je isplaćeno izvođaču nego što se prikupilo novca od prodanih ulaznica", ustvrdio je Markotić i dodao kako je posebno zabrinjavajuće i kompromitirajuće "isplaćivanje duplih honorara za isti ugovor."

"Osim što se radi o duploj isplati istog ugovora, problem je što ne postoji nikakvo dokumentirano pokriće što je osoba koja je dobivala honorar točno radila i koje je usluge isporučivala za novac koji je dobivala", rekao je Markotić.

Objasnio je kako se ti podatci odnose samo na 2021. godinu te je dodao kako je pitanje "što bi se još sve otkrilo u financijskom izvješću za 2022. godinu.

Markotić je izrazio čuđenje da su te informacije promaknule Službi društvene djelatnosti i Odsjeku za kulturu te da nitko nije uočio propuste.

Rekao je kako očekuje da Služba za unutarnju reviziju obavi reviziju poslovanja Hrvatskog doma i o rezultatima izvijesti javnost.

Također je rekao da mu je prije dva mjeseca Kaporelo odbio zahtjev da mu se dostave konto kartice izvješća Hrvatskog doma te ugovori o autorskim pravima na koje je u 2021. godini, kako je dodao, potrošeno 650.000 kuna. 

Markotić je rekao da je nepotpunu dokumentaciju dobio tek nakon što je upozorio splitskoga gradonačelnika Ivicu Puljka i predsjednika Gradskog vijeća Željka Domazeta.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater