ZAGREB

DP: Školama i vrtićima imena djece žrtava Domovinskog rata

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Klub Domovinskog pokreta najavio je u utorak da će uskoro na nacionalnoj razini predstaviti inicijativu da se odgojno-obrazovne ustanove nazovu imenima djece žrtva Domovinskog rata, kako bi im se odala trajna počast.

Inicijativa je krenula iz Osječko-baranjske županije u kojoj je 402 djece žrtava Domovinskog rata, od čega ih je 39 smrtno stradalo, rekao je Davor Dretar (DP) u saborskoj raspravi o izmjenama zakona o ustanovama, udrugama i zakladama.

Želimo da se odgojno-obrazovne ustanove, ne samo u spomenutoj, nego i u ostalim županijama u kojima su djeca bila žrtva rata, imenuju po toj djeci kako bi njihova imena ostala trajno u sjećanju, rekao je Dretar.

Zastupnici su pozdravili izmjene predloženih zakona čiji je cilj spriječiti osobe pravomoćno osuđene za kaznena djela pranja novca i financiranja terorizma da djeluju kao ravnatelji ustanova, osnivači udruga, zaklada, dioničari ili direktori.

Propisano je i da osnivač udruge i osoba ovlaštena za njeno zastupanje, koja je u izravnom doticaju s djecom, ne može biti osoba pravomoćna osuđena za neko od kaznenih djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Predloženim rješenjima uvest će se red u rad udruga, posebno financijski, te spriječiti da u upravljačke strukture uđu osobe koje to ne zaslužuju, a koje bi mogle udruge koristiti kao paravan za kriminalne aktivnosti u vidu pranja novca i financiranja terorizma, kazao je Dražen Srpak (HDZ).

 U financijama mora biti sve čisto, u udruge može ući i novac koji nema najčistije namjere i porijeklo, odgovorio je na upit stranačke kolegice Marije Jelkovac drži li da bi udruge na transparentniji način trebale prikazivati od koga su financirane?

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of