OTOČAC

U Prozoru otvoren Društveni dom Maljutka, u čast branitelja Mate Kostelca

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Prozoru kod Otočca u subotu je u organizaciji lokalne Udruge veterana vojne policije Domovinskog rata i Grada Otočca, otvorena višenamjenska zgrada, 'Društveni dom Maljutka', u čast heroja Trpinjske ceste u Vukovaru, Ličanina Mate Kostelca.

Ujedno je na pročelje zgrade postavljena spomen ploča, u znak sjećanja i zahvale 13-torici Prozorčana  koji su tijekom Domovinskog rata poginuli braneći Republiku Hrvatsku od velikosrpske agresije.

Gradonačelnik Otočca Goran Bukovac rekao je da se "iza svakog od ovih imena krije vrijedna i tužna priča o preranom rastanku, neostvarenim snovima i ukradenoj budućnosti". Mate Kostelac, s ratnim nadimkom Maljutka, bio je “neustrašivi prozorski dečko koji je svoju domovinu odlučio braniti u 500 kilometara udaljenom Vukovaru, grotlu ratnog pakla”, dodao je.

"S maljutkom u rukama hrabro je Kostelac prkosio velikosrpskoj ideji uništavajući tenkove na Trpinjskoj cesti i tako postao jednom od legendi obrane grada heroja”, rekao je Bukovac.

Dodao je kako želi da Društveni dom Maljutka - Prozor, bude mjesto dostojanstvenog sjećanja na Matu Kostelca, ali i “dom u kojem će nove hrvatske generacije u slozi, zajedništvu i prijateljstvu stvarati ljepšu i bolju budućnost, lišenu ratova, boli i prekinutih snova.”

Hrvatski branitelj Mate Kostelac, rođen 1968., poginuo je 14.  studenoga 1991. u obrani Vukovaru, na Trpinjskoj cesti, gdje je protuoklopnom raketom maljutkom uništio i onesposobio veliki broj tenkova agresorske Jugoslavenske vojke. Spomen ploču s novim nazivom doma u Prozoru otkrili su njegov brat i sestra, Ivica Kostelac i Željka Vučić.

Svečanosti u Prozoru nazočili su i mnogobrojni članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja s područja Otočca i Prozora, ratni zapovjednici i drugi predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Dubravka Valčić Uzelac u svojstvu izaslanice ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ličko-senjski župan Ernest Petry.

Svojim su programom svečanost uveličali klapa Čikat iz Malog Lošinja i puhački orkestar DVD-a Otočac.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of