ZAGREB

Inicijativa: Uskoro natječaj za humanističku nagradu "Baščovjek"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Humanistička inicijativa Baščovjek iz Zagreba najavila je pokretanje i dodjelu nagrade za promicanje ljudskih vrijednosti i poticanje boljitka društva, a poziv za prijavu bit će objavljen sljedećeg tjedna, izvijestili su iz Inicijative.

Osvješćivanje važnosti humanističkih vrijednosti sve je potrebnije budući su one dugo u sve dubljoj krizi, a čovječnost i međuljudske odnose sve više na kušnju stavljaju bolesti, ratovi, klimatske promjene i elementarne nepogode, kaže se.

Nagrada Baščovjek će se na temelju prijedloga kompetentnih i neovisnih žirija dodjeljivati pojedincima, organizacijama i ustanovama za sedam djelatnosti koje imaju presudan utjecaj na stanje društvene svijesti. To su televizija, internet, portali, kazalište, radio, film i igrana serija, te koncerti.

Ključni kriteriji za dodjelu nagrade su zalaganje za univerzalne ljudske vrednote, strukovna kvaliteta i javni utjecaj, a vrednovat e se harmonija sva tri kriterija.

Poziv za prijavu na natječaj očekuje se sljedećeg tjedna, rok za prijave trajat će do zadnjeg dana u godini, a dodjela nagrade predviđena je za kraj veljače 2023. godine u Tvornici kulture u Zagrebu. Događaj će režirati Mario Kovač, a dodjelu će pratiti koncert.

Ne smije se dogoditi da sutra, za deset godina, susreta više ne bude, da se Ljudi prestanu susretati, da prestanu postajati Ljudi, moto je nagrade koji je izrekao akademik Branko Despot.

Nagradom upravlja Vijeće i članovi povjerenstava: akademik Boris Senker, Tonči Matulić, Lino Veljak, Hrvoje Jurić, Nataša Bjelan, akademkinja Dubravka Oraić Tolić, Sead Alić, Ksenija Pajić, Robert Raponja, Mario Kovač, Maja Car, Krešimir Krolo i drugi.

Neposredni poticatelj nagrade je Udruga Baščovjek, koja deset godina provodi projekte etičko-dramskih natjecanja i radionica mladih u suradnji s više od 25 škola, uz podršku Ministarstva obrazovanja, Grada Zagreba i uz preporuke stručnjaka.

Formiran je Portal Baščovjek koji će biti podrška nagradi, promovirati nominirane i sva događanja uz nagradu, a objavljivat će i stručne članke te članke o (ne)humanim zbivanjima iz života.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter