ZAGREB

10. obljetnica Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Udruga žena oboljelih od raka SVE za NJU u srijedu obilježava deset godina rada Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicama koji koristi više od 1700 korisnica s ciljem lakšeg  suočavanja s teškoćama koje donose bolest i liječenje.

Svake godine u Centar se javlja više od 220 novih korisnica koje sudjeluju u različitim programima. Tijekom godine realizira se oko 1500 individualnih savjetovanja, a ukupan broj dolazaka u sve programe prelazi 5000, priopćila je uduga u povodu 10. godišnjice Centra za psihološku pomoć onkološkim bolesnicima.

Njihov program HELPDESK oboljelim ženama osigurava stručnu i besplatnu psihosocijalnu podršku tijekom liječenja i oporavka.
Program predviđa mogućnost smještaja u sobama za spavanje žena koje u Zagreb dolaze radi liječenja ili pregleda. Nažalost, radi oštećenja zgrade u potresu ovaj dio programa trenutno se ne provodi dok se zgrada ne sanira, ali svi ostali programi provode se digitalnim putem, ističe udruga.

Individualno savjetovanje s psihoterapijskim pristupom provode psiholozi i psihoterapeuti s višegodišnjim iskustvom u savjetovanju onkoloških bolesnica, a savjetovanje o prehrani provodi nutricionistica.

Prema istraživanjima, oko 60 posto bolesnika treba barem inicijalnu psihološku podršku, a oko 30 posto kontinuiranu podršku i praćenje radi izraženijih psiholoških teškoća u obliku anksiozno-depresivnih reakcija, teškoća prilagodbe, simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja, kognitivnih teškoća, psihoseksualnih i drugih teškoća.

Psihoonkološko liječenje uključuje intervencije čiji je cilj umanjiti djelovanje raka na emocionalne doživljaje i poboljšati sposobnost bolesnika da se prilagodi promijenjenom načinu života.

Istraživanja pokazuju da odgovarajuća psihosocijalna skrb doprinosi produžavanju razdoblja bez progresije bolesti, poboljšava ishode liječenja i kvalitetu života bolesnika.

Zbog tih razloga udruga je gorljivi zagovornik donošenja nacionalne strategije za borbu protiv raka koja bi uključila psihološku pomoć i rehabilitaciju kao potporno liječenje onkoloških bolesnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater