KOPRIVNICA

Uskoro drive-in testiranje i u Koprivnici

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Načelnik Stožera i zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić najavio je u petak na konferenciji za novinare da će krajem sljedećeg tjedna početi drive-in testiranje na području koprivničkog Sajmišta te da je u  tijeku nabava kontejnera, šatora i odgovarajuće signalizacije.   

Ljubić je rekao da su u Koprivničko-križevačkoj županiji 154 novooboljele osobe, tri su umrle, a ozdravilo ih je 136.

"U ovom je tjednu bilo dana kada smo imali više od 200 novooboljelih na dan, a zabilježili smo i proboj u tri Doma za starije i nemoćne,  'Baljak' u Novigradu Podravskom, 'Capek' u Štaglincu i Dom 'Cedar' u Koprivnici", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare nakon sastanka Stožera. Kako je istaknuo, u te je ustanove uveden epidemiološki nadzor i poduzimaju se druge potrebne mjere. Pozitivni štićenici su izolirani, a oni s težom kliničkom slikom smješteni su u bolnicu.

"S radom su počele i ispostave covid ambulante u Križevcima i  Đurđevcu, gdje se uzimaju uzorci za PCR testiranje. Cilj nam je omogućiti građanima da im mjesta testiranja budu što bliže kao bismo rasteretiti ambulantu u Koprivnici", dodao je.

Ljubić je rekao i kako se redovito kontrolira provode li se epidemiološke mjere te da su predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite na tom području obišli 70 objekata i nisu utvrdili ozbiljnija kršenja.

Kad je riječ o školama, na području Koprivničko-križevačke županije trenutačno je pozitivno 80 učenika, a u samoizolaciji ih je 758. Pozitivno je i 30 nastavnika, a njih 39 je u samoizolaciji. Od nenastavnog osoblja 12 ih je pozitivno, a 22 ih je u samoizolaciji. Na modelu online nastave su dvije škole - Osnovna škola Gola s 18 razreda te koprivnička Osnovna škola Braće Radić s 39 razreda, a online nastavu imaju učenici još 27 razreda iz drugih škola.

"Župan je početkom tjedna imao online sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem, na kojemu je iznio prijedlog da posljednja tri dana ovog polugodišta, 21., 22. i 23. prosinca škole kojima je županija osnivač prijeđu na online nastavu", rekao je Ljubić i dodao kako će se o tomu pokušati dogovoriti i s gradovima, to jest školama za koje su oni mjerodavni.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla istaknula je kako su od početka epidemije koronavirusa na tom području evidentirane 3322 pozitivne osobe, a ozdravile 2292. Trenutačno su aktivna 972 slučaja zaraze koronavirusom. Pozvala je zaražene osobe da se pridržavaju svih epidemioloških mjera, a isto i njihove bliske kontakte kako se virus ne bi dalje širio.

"Svi polažemo nadu u cjepivo koje se u našoj državi očekuje krajem godine te savjetujem sugrađanima koji se nalaze u rizičnim skupinama da se što prije cijepe", poručila je ravnateljica Vadla te dodala kako je trenutačno u domovima za starije na tom području 150 osoba, korisnika i djelatnika, pozitivno na koronavirus.

Ravnatelj Opće bolnice "Dr. Tomislav Bardek" u Koprivnici dr. Mato Devčić dodao je kako u bolnici trenutačno imaju 85 covid pozitivnih pacijenata, od kojih je 12 u jedinici intenzivnog liječenja, a 11 ih je na respiratorima, bilo radi terapije visokim protokom kisika ili mehaničke ventilacije.

"Pozitivna su četiri liječnika te je u samoizolaciji 45 medicinskih sestara, od kojih je 25 pozitivno. Zasad se preraspodjelom  u potpunosti zbrinjavaju akutni pacijenti i onkološki bolesnici, od dijagnostike do terapija i operacija. Također pružamo adekvatnu zdravstvenu skrb svim covid pozitivnim pacijentima, s time da se teži zbrinjavanju bolesnika sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Kod oboljelih dominiraju upale pluća", rekao je ravnatelj Devčić.

Načelnik koprivničko-križevačke PU Vjekoslav Štimac je istaknuo kako se od rujna ponovno provodi nadzor građana kojima je propisana mjere samoizolacije ili liječenja u kući. "Od tada do danas smo obavili oko četiri tisuće takvih nadzora i nismo zabilježili značajnih kršenja mjera. Osim građana, nadziremo i ugostiteljske objekte, a samo noćas smo ih obišli 36 te također nismo zabilježili kršenja mjera. Ipak, moram spomenuti jedan nedavni slučaj kršenja mjere radnog vremena u jednom ugostiteljskom objektu u kojem smo zatekli i osobu pozitivnu na koronavirus, kojoj slijedi kaznena prijava", rekao je Štimac.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of