KLIS

Dan državnosti - podignuta zastava na Tvrđavi Klis

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

U čast Dan državnosti Republike Hrvatske u subotu je na jarbolu na vrhu Tvrđave Klis, kod Splita, podignuta hrvatska državna zastava.

"Tvrđava  Klis je simbol borbe hrvatskog naroda za osamostaljenje kroz povijest," rekao je načelnik Općine Klis Jakov Vetma. Podsjetio je kako je u Domovinskom ratu poginulo 14 hrvatskih branitelja s područja Općine Klis koja se nalazi u splitskom zaleđu, sjeverno od Splita. 
Protokolom je bilo predviđeno da u povodu Dana državnosti skokom iz vojnog zrakoplov padobranac donese hrvatsku državnu zastavu na nogometni stadion u Klisu, ali se od toga odustalo zbog vremenskih okolnosti
"Djelatnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) bili su jutros u Klisu i nakon što su provjerili sve sigurnosne i vremenske aspekte odlučeno je da se odustane od tog padobranskog skoka s državnom zastavom," objasnio je Vetma
Državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavin  rekao je kako je Dan državnosti, 30. svibnja, datum zbog kojeg trebamo biti ponosni.
"Ovo je datum koji nas spaja" naglasio je Glavina.
Izrazio je žaljenje što se zbog epidemije koronavirusa moralo odustati od međunarodnog vojnog aeromitinga koji je bio predviđen za danas u Zadru u povodu Dana državnosti.
"Taj međunarodni vojni aeromiting u Zadru trebao je biti važan  događaj u proslavi  Dan državnosti ali, nažalost, zbog epidemije koronavirusa morali smo odustati od njega," kazao je Glavina.

Kliška tvrđava jedan je od najcjelovitijih primjera fortifikacijske arhitekture u Hrvatskoj. Nalazi se na strateški važnoj poziciji u Klisu, a smještena je na prijevoju između Kozjaka sa zapadne strane i Mosora s istočne strane. Zbog svog strateškog položaja na prijelazu iz Splita u Zagoru i Bosnu, stoljećima su se na tom prostoru vodili bojevi za prevlast nad njime. Kliška tvrđava predstavlja jednu od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj, prvog puta se spominje već u 5. stoljeću, ali svoju slavu ponajviše zaslužuje iz doba turskih ratova, kad se kapetan utvrde Petar Kružić sa svojim uskocima desetljećima odupirao pokušajima turskog osvajanja, sve dok nije 1537. pala u turske ruke. Dotad je Klis s bližim okružjem ostao jedinim slobodnim dijelom Hrvatskog Kraljevstva na jugu. Klis je kratkotrajno oslobođen 1596., a konačno 1648., za trajanja Kandijskog rata.

Današnji izgled Klisa potječe iz vremena posljednje mletačke obnove. Povijesna zbirka s Kliške tvrđave preseljena je u Muzej grada Splita.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater