ZAGREB

Civilni stradalnici Domovinskog rata odbijaju postati predmetom političkih obračuna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Iz Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika u srijedu su poručili kako civilni stradalnici Domovinskog rata odlučno odbijaju postati predmetom političkih obračuna i skupljanja političkih bodova na njihovoj žrtvi.   

Odbijamo sve netočne i manipulativne tvrdnje kako je izrada prijedloga Zakona o o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata načinjena po nalogu SDSS-a i Documente, poručili su u priopćenju odgovarajući na današnje kritike koje su na račun tog zakona iznijeli Hrvatski suverenisti.

Trideset je godina od početka Domovinskog rata i isto toliko godina čekanja civilnih stradalnika Domovinskog rata na priznanje njihove žrtve te prava koja im pripadaju. Vlada RH na čelu s Andrejom Plenkovićem te Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu s ministrom Tomom Medvedom po prvi je puta pokazala spremnost i volju za rješavanje bolnih neriješenih pitanja civilnih stradalnika upućujući zakon u saborsku proceduru, ističe Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika.

Zakonom se rješavaju pitanja obitelji poginulih, nestalih civilnih stradalnika, invalida te obitelji poginule maloljetne djece i djece ranjene u Domovinskom ratu. Obitelji poginulih i nestalih jednako kao i obitelji poginule djece do danas nisu ostvarili nikakva prava ostajući tako sporednim i zaboravljenim stradalnicima Domovinskog rata, navode u priopćenju.

Suverenisti nisu za pojašnjenja i razgovor

Nazivajući ovaj zakon „providnim modelom“ i „lošim pokušajem prevare hrvatskog naroda“ organizatori današnje konferencije za novinare na čelu s dopredsjednikom Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista Željkom Sačićem izravno zadaju udarac svim civilnim stradalnicima Domovinskog rata, omalovažavajući time kako njihovu žrtvu tako i spremnost države na priznanje iste, poručuju iz Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika.

Napominju i kako se Hrvatski suverenisti nisu za pojašnjenja, razgovor, podršku ili bilo kakvu drugu informaciju obratili Zajednici udruga hrvatskih civilnih stradalnika koja okuplja sve civilne stradalnike Domovinskog rata.

Neprihvatljivo je u ime žrtava i zakona na kojima su upravo predstavnici samih žrtava radili govoriti iz kuta nepoznavanja njihove pozicije, a ljudski je porazno tu istu žrtvu koristiti u svoje osobne političke svrhe.

Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika osuđuje i nazivanje njihovih još nikada dobivenih prava „obimnim blagodatima“, osim ako organizatori i gubitke članova obitelji, vlastite djece te i vlastitih dijelova tijela također smatraju blagodatima.

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista se, naime, danas oštro usprotivio prijedlogu Zakona o civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata jer, kako tvrde, "omogućuje stjecanje naknade i neprijateljima države" te su stoga Ministarstvu hrvatskih branitelja urudžbirali 19 amandmana na taj prijedlog. "Poštujemo i suosjećamo s civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata ali nikako i nikada nećemo dozvoliti da se sa svim tim blagodatima, socijalno osjetljivim pravima, naknadom za stradavanje u ratu, nepravedno koriste abolirani velikosrpski pobunjenici, četnici i njihovi pomagači", poručio je među ostalim Željko Sačić.

Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja poručio je danas kako podržava Zajednicu udruga hrvatskih civilnih stradalnika i Domovinskog rata u dugogodišnjoj borbi za ostvarivanje prava i pravde za civilne žrtve Domovinskog rata koje su od 1991. godine do danas ujedno i žrtve politike i stranačkih kampanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini