ZAGREB

POTPISAN SPORAZUM O IZRADI STUDIJE ZA OBNOVU ŽELJEZNICE U ISTRI: Modernizirat će se pruga od granice sa Slovenijom, preko Buzeta do Pule

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Potpisivanje sporazuma u Zagrebu

Potpisivanje sporazuma u Zagrebu


Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i predsjednik uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić potpisali su danas Sporazum o izradi studijske dokumentacije za obnovu i modernizaciju željezničke pruge R101 od državne granice sa Slovenijom, preko Buzeta do Pule.

Radi se o prvom konkretnom koraku u projektu obnove zapuštene istarske željezničke infrastrukture kojeg je prije nekog vremena aktualizirao saborski zastupnik HDZ-a Anton Kliman, a njegovom realizacijom željeznica u Istri bi u budućnosti trebala dobiti daleko značajniju ulogu kad je u pitanju prometovanje Poluotokom, ali i prometnom povezanosti Istre s europskim željezničkom "prometnim krvotokom".

"HŽ infrastruktura je u posljednjih nekoliko godina započela veliki investicijski ciklus na modernizaciji željezničke infrastrukture. Današnjim potpisom na ovaj Sporazum taj ciklus se nastavlja I započinje njezin proces na području Istarske županije. Studija će sagledati potrebe i mogućnosti modernizacije, analizirati prihvatljive varijante i mogućnost ponovnog uspostavljanja teretnog prometa sukladno potrebama lokalne industrije i poduzetništva", kazao je nakon potpisivanja Kršić dodajući kako će Studija služiti i kao podloga za izradu projektne dokumentacije koja će se koristiti za prijavu na EU financiranje.

Ministar Butković kazao je da su ulaganja u željezničke infrastrukturu u Hrvatskoj danas teška oko 1,5 milijardi eura, dok bi do 2030. godine trebala doseći iznos od čak 10 milijardi.

"Mi danas u Istri ulažemo doista puno u prometnu infrastrukturu. Dovršetak istarskog ipsilona i gradnja druge cijevi tunela Učka su uz gradnju Pelješkog mosta danas po vrijednost najveći infrastrukturni projekti u Hrvatskoj, no svjesni smo potrebe obnove željeznice te ovim današnjim Sporazumom krećemo i u taj projekt i vjerujemo da ćemo i za njegovu realizaciju osigurati sredstva iz europskih fondova", kazao je Butković.

Dionica pruge od granice do Pule duga je devedesetak kilometara i trenutno njom dnevno prometuje dvadesetak vlakova. Studija bi nakon što bude ugovorena trebala biti dovršena u roku od godinu dana, a vrijednost tog posla procjenjuje se na oko 5 milijuna kuna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini