ZAGREB

ZSE: Crobexi oslabili, investitori prate razvoj situacije s Covidom-19

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U vrlo skromnom prošlotjednom trgovanju na Zagrebačkoj burzi dionički indeksi kliznuli su na niže, jer nije bilo vijesti koje bi mogle znatnije potaknuti investitore, pogotovo nakon što se zadnjih dana bilježi rekordan broj novozaraženih Covidom-19.

Crobex indeks prošloga je tjedna oslabio 0,64 posto, na 1.605 bodova, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1.004 boda.

Svi sektorski indeksi pritom su bili u minusu, a najviše građevinski, za 3,55 posto, te industrijski, za 2,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 15,86 milijuna kuna te je bio za 1,2 milijuna manji nego u tjednu ranije.

Uz to, u blok transakciji dionicom HT-a ostvareno je još 3,64 milijuna kuna, po cijeni od 177 kuna za dionicu.

Analitičari su početkom tjedna očekivali još jedan miran trgovinski tjedan na domaćem tržištu kapitala, jer ne vide vijesti ili razvoj situacije koji bi mogao znatnije potaknuti investitore, pogotovo nakon što je zadnjih dana zabilježen rekordan broj novozaraženih Covidom-19 te se ponovno pooštravaju mjere sprječavanja širenja zaraze.

Najlikvidnija je prošloga tjedna bila dionica Podravke, kojom je ostvareno 1,86 milijuna kuna prometa. Pritom joj je cijena blago ojačala, za 0,2 posto, na 450 kuna.

Slijedila je dionica Turisthotela s prometom od 1,73 milijuna kuna i stagnacijom cijene na 2.700 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je ostvareno 1,7 milijuna kuna prometa, uz stagnaciju cijene na 176 kuna.

Dionicom HT-a od srijede 14. listopada trguje se na Vodećem tržištu, nakon što je Uprava Zagrebačke burze u ponedjeljak odobrila prijelaz 80.766.229 redovnih redovnih dionica te kompanije iz Službenog na Vodeće tržište.

Nešto veći promet, 1,4 milijuna kuna, ostvaren je prošloga tjedna i dionicom Ericssona Nikole Tesle, a cijena joj je pritom ojačala 2,2 posto, na 1.400 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijim izdanjima bila je dionica Atlantske plovidbe, s padom cijene za 10,7 posto, na 179,5 kuna. Znatniji pad zabilježila je i dionica Instituta IGH, za 5,3 posto, na 144 kune.

Istodobno, među likvidnijima najviše je na dobitku bila dionica Dukata, s rastom cijene za 2,6 posto, na 800 kuna, a prati je dionica Zagrebačke banke, koja je poskupjela za 2,4 posto, na 51 kunu.

Protekloga tjedna na domaćem tržištu kapitala trgovalo se sa 60 dionica, pri čemu je njih 23 ostvarilo porast cijene, a 26 pad, dok 11 nije bilježilo cjenovnu promjenu. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum