ZAGREB

ZSE: Tržište bez smjernica, Crobexi kliznuli drugi tjedan zaredom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U letargičnom prošlotjednom trgovanju na Zagrebačkoj burzi Crobexi indeksi blago su pali drugi tjedan zaredom, uz slab promet, jer na tržištu kronično nedostaje poticajnih vijesti.

Crobex indeks oslabio je 0,28 posto, na 1.600 bodova, a Crobex10 za 0,19 posto, na 1.002 boda.

Cijeloga tjedna indeksi su bilježili tek blage promjene, oscilirajući iz dana u dan između negativnog i pozitivnog područja, jer nema poticajnih vijesti. Idućega tjedna intenzivirat će se objava financijskih izvješća kompanija, što bi moglo izazvati reakciju investitora.

Među sektorskim indeksima, najviše je prošloga tjedna pao prehrambeni, za 0,5 posto, dok je najviše porastao industrijski, za 1,65 posto.

Redovni promet iznosio je 19,9 milijuna kuna, što je četiri milijuna kuna više nego u tjednu ranije.

Najlikvidnija je bila dionica Valamar Riviere, kojom je ostvareno gotovo 3 milijuna kuna prometa. Cijena joj je pala 1,7 posto, na 159 kuna.

Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 2,58 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 6,7 posto, na 159 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, s prometom od 2,4 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 0,6 posto, na 175 kuna.

Znatniji promet, veći od 1,5 milijuna kuna, zabilježile su i dionice Atlantic grupe te Ericssona Nikole Tesle. Pritom je cijena dionice Atlantic grupe stagnirala na 1.220 kuna, a Ericssona poskupjela 1,4 posto, na 1.420 kuna.

Najveći pad cijene zabilježila je dionica FTB Turizma, za 18,4 posto, na 1.020 kuna.

Ta kompanija objavila je početkom tjedna da je u prvih devet mjeseci zabilježila svega 5,5 milijuna kuna prihoda, što je za gotovo 95 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, a posljedica je koronakrize. Kompanija je poslovala s gubitkom od 52,6 milijuna kuna, dok je u istom razdoblju lani imala dobit od 47,5 milijuna.

Znatniji cjenovni pad zabilježile su i dionice Đuro Đaković grupe, za 7,35 posto, na 3,91 posto.

S druge strane, najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Optima telekoma, sa skokom cijene za 8,35 posto, na 4,93 kune.

Na domaćem tržištu prošloga se tjedna trgovalo s ukupno 56 dionica, pri čemu je njih 18 ostvarilo porast cijene, 22 pad, a 16 nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater