ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa u mirnom trgovanju

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Na Zagrebačkoj se burzi i u četvrtak očekuje mirno trgovanje, kao i proteklih dana, jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija koje bi pokrenule tržište, pa bi Crobex indeksi mogli stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,04 posto, na 1.616 bodova, dok je Crobex10 porastao 0,14 posto, na 1.003 boda.

Među sektorskim indeksima najviše je pao prehrambeni, za 2,4 posto, dok je jedino porastao turistički, za 0,2 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je svega 3,17 milijuna kuna, što je za 2,2 milijuna manje nego dan ranije. Riječ je o najnižem dnevnom dioničkom prometu od kraja srpnja ove godine.

„Uz slabašnu trgovinsku aktivnost, jučerašnje trgovanje na Zagrebačkoj burzi zaključeno je s različitim predznacima dioničkih indeksa. Dionicama je ostvaren redovni promet od 3,17 milijuna kuna, pri čemu je svega sedam izdanja trgovano u iznosu većem od 100 tisuća kuna”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet, 765 tisuća kuna, ostvaren je dionicom HT-a, čija je cijena stagnirala na 172,5 kuna.

Slijedila je dionica Turisthotela, s prometom od 540 tisuća kuna i stagnacijom cijene na 2.700 kuna.

Znatniji promet ostvaren je i dionicom Valamar Riviere, 501 tisuću kuna, a cijena joj je porasla 1,65 posto, na 24,6 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica Đure Đakovića, kojom je ostvareno 411 tisuća kuna prometa. Nakon skoka dan prije za 17 posto, cijena joj je jučer potonula 11,7 posto, na 4,15 kuna.

Iz Đakovića su izvijestili da su zaprimili neobvezujuće ponude potencijalnih investitora za sudjelovanje u restrukturiranju dokapitalizacijom. "Društvo će u idućim danima razmotriti pristigle ponude te odlučiti o daljnjim koracima u procesu restrukturiranja", navodi se u objavi na Zagrebačkoj burzi, u kojoj se ne iznose nikakvi detalji o pristiglim ponudama.

Jučer se trgovalo s ukupno 28 dionica, pri čemu ih je devet zabilježilo rast cijene, a 11 pad, dok se cijena osam dionica nije promijenila.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,4 posto, no frankfurtski DAX porastao je 0,3, a pariški CAC 0,1 posto.

„Dionički indeksi porasli su uslijed objave solidnih poslovnih rezultata (Zara), te špekulacija kako bi se mogao postići kompromis u pregovorima oko brexita”, kaže Jozo Leko.

Na Wall Streetu je, pak, S&P 500 indeks pao 0,5 posto, dok je Nasdaq indeks skliznuo 1,25 posto.

„Objava slabijeg od očekivanja podatka o rastu prometa maloprodaje u Americi negativno je djelovala na sentiment među ulagačima. Iako je Fed nakon završetka dvodnevnog zasjedanja izdao priopćenje u kojem se navodi kako će kamatne stope dulje vrijeme ostati na niskim razinama, te kako će američko gospodarstvo u 2020. godini pretrpjeti manju štetu od pandemije koronavirusa nego što se inicijalno očekivalo, dionički indeksi su pali pod teretom kapitalizacije profita nad dionicama tvrtki tehnološkog sektora”, objašnjava Jozo Leko.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater