ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa, oprezno trgovanje

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje stagnacija Crobex indeksa, nakon tri dana pada, a trgovanje bi moglo biti mirno, kao i prethodnih dana, zbog početka sezone ljetnih godišnjih odmora i opreznog trgovanja na svjetskim burzama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se u ponedjeljak 0,35 posto, na 2.003 boda, a Crobex10 za 0,41 posto, na 1.186 bodova.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao Crobexkonstrukt, za 1,96 posto, dok je jedino porasla Crobexindustrija, za 0,68 posto.

Redovni promet iznosio je 4 milijuna kuna, oko pola milijuna manje prethodnog trgovinskog dana.

Uz to, ostvareno je i 6,52 milijuna kuna blok prometa, pri čemu u transakciji dionicom Podravke 3,36 milijuna kuna po cijeni od 560 kuna, a Zagrebačke banke 3,16 milijuna kuna, za 67,2 kune po dionici.

U redovnom trgovanju, najveći promet, 1,5 milijuna kuna, imala je dionica Zagrebačke banke, čija je cijena skočila 2,77 posto, na 66,8 kuna, pa je među likivdnijima bila najveća dobitnica.

Slijedila je dionica Atlantske plovidbe, s prometom od 867 tisuća kuna i padom cijene za 4,07 posto, na 448 kuna.

U fokusu investitora bila je i dionica HT-a, kojom je ostvareno 568 tisuća kuna, a cijena joj je stagnirala na 174 kune.

Promet veći od 100 tisuća kuna imala je još samo dionica Podravke, kojom je protrgovano 456 tisuća kuna. Cijena joj je oslabila 1,36 posto, na 582 kune.

Ukupno se jučer na ZSE trgovalo s 32 dionice, pri čemu je cijena njih osam porasla, 15 pala, a devet stagnirala.

Na Burzi se posljednjih dana trguje suzdržano, kao i na svjetskim tržištima.

„U fokusu dioničkih tržišta je zabrinutost zbog mogućeg ulaska u recesiju najvećih svjetskih gospodarstava, a pritom nas očekuju nova povećanja kamatnih stopa, s obzirom da stope inflacije ne posustaju. Ipak, tjedan je na europskim tržištima počeo rastom vodećih indeksa, nakon oštrih minusa u prethodnom tjednu, a pozitivan sentiment bi se trebao zadržati i danas. Također, terminski indeksi upućuju na rast američkih indeksa nakon jučerašnjeg praznika. U ostatku tjedna u fokusu će biti objava zapisnika sa zasjedanja FOMC-a u srijedu te podaci s američkog tržišta rada. S naše strane Atlantika danas nema značajnijih objava”, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Dodaje i da na domaćem tržištu očekuje nastavak opreznog trgovanja, odnosno vrlo niskih volumena trgovanja te stoga i tek manje pomake indeksa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum