ZAGREB

ZSE: Očekuje se stagnacija Crobexa, nastavak opreznog trgovanja

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati, nakon jučerašnjeg rasta, a u fokusu ulagača bit će, kao i prethodnih dana, zbivanja na svjetskim burzama.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex je jučer porastao za 0,41 posto, na 2.090 bodova, a Crobex10 za 0,39 posto, na 1.245 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 4,45 milijuna kuna, oko 150 tisuća kuna više nego u petak.

Crobexi su tako jučer pratili rast burzovnih indeksa na najvećim svjetskim burzama.

„Pozitivan sentiment odrazio se i na domaće tržište te su indeksi ZSE porasli u ponedjeljak, no trguje se i dalje vrlo oprezno, s obzirom na skroman promet. Sličan trend očekujemo i u ostatku tjedna, odnosno stagnaciju indeksa uz niske promete”, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Riviere, 1,27 milijuna kuna, a cijena joj je pala za 0,29 posto, na 34 kune.

S prometom od 728 tisuća kuna slijedila je dionica Spana, pri čemu je poskupila 0,42 posto, na 240 kuna.

Dionicom Podravke ostvaren je, pak, promet od oko 580 tisuća kuna, a cijena joj je porasla 1,67 posto, na 610 kuna.

Među likvidnijim izdanjima, za najvećih 2,36 posto, na 13 kuna, porasla je cijena dionice Ingre, dok značajnijih padova cijene nije bilo.

Na ZSE-u se jučer trgovalo s ukupno 36 dionica, pri čemu je cijena njih 16 porasla, 12 pala, a osam ostala nepromijenjena.

I na svjetskim su burzama cijene dionica jučer porasle.

„Početak tjedna na tržištima obilježio je rast potražnje za rizičnijim klasama imovine te su stoga dionički indeksi s obje strane Atlantika porasli. Odraz je to očekivanog podizanja kamatnih stopa ECB-a, s obzirom na izjave predsjednice banke Christine Lagarde da bi razdoblje negativnih kamatnih stopa trebalo završiti u trećem tromjesečju. Također, ohrabrujuće su na investitore djelovali i bolji pokazatelji poslovnog raspoloženja u Njemačkoj nego što je očekivano. Pažnja investitora u ostatku tjedna bit će usmjerena na Fed, a objava zapisnika s posljednje sjednice na rasporedu je u srijedu. Danas se očekuje otvaranje europskih burzi u crvenom”, objašnjava Ana Turudić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum