ZAGREB

ZSE: Očekuje se smirivanje tržišta nakon oštrog pada dan prije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Nakon što je dan prije zaronio na najnižu razinu od ožujka 2009., u utorak se na Zagrebačkoj burzi očekuje stagnacija Crobex indeksa, zahvaljujući rastu svjetskih tržišta nakon novih monetarnih mjera američkog Feda usmjerenih na ublažavanje gospodarskih šteta od širenja koronavirusa.

 Od četiri analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje danas očekuje stagnaciju Crobexa, a jedan rast.

 Crobex indeks pao je jučer 3,02 posto, na 1.364 boda, najnižu razinu od 17. ožujka 2009. godine.

 Crobex10 spustio se, pak, 2,56 posto, na 846 bodova, blizu najniže razine od kada je uveden, u kolovozu 2009.

 Svi sektorski indeksi su pali, a najviše prehrambeni, za 2,69 posto.

 Redovni promet dionicama iznosio je 17,94 milijuna kuna, što je 6,3 milijuna kuna manje nego u petak.

 Oštar pad Crobexa bio je posljedica nastavka rasprodaja na svjetskim burzama u ponedjeljak jer je širenje koronavirusa u svijetu natjeralo niz zemalja na samoizolaciju.

 Mnoge su zemlje uvele karantene kako bi spriječile širenje virusa, no zbog toga su paralizirani dijelovi gospodarstva, pa ulagači na svjetskim burzama strahuju od duboke recesije.

 Loše raspoloženje na svjetskim burzama prelilo se i na Zagrebačku.

 „Crobex je u ponedjeljak nastavio silaznu putanju zbog širenja koronavirusa te potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb. Slično raspoloženje očekujemo i danas, a u fokusu će i dalje vjerojatno biti najlikvidnije dionice“, kaže Ana Turudić, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

 Najveći promet ostvaren je jučer povlaštenom dionicom Adrisa, 3,3 milijuna kuna, a cijena joj je pala 3,11 posto, na 312 kuna.

 Uz sličan promet, cijena dionice HT-a pala je 1,2 posto, na 163,5 kuna.

 S prometom od oko 2 milijuna kuna slijedila je dionica Podravke, kojoj je cijena pala 3,07 posto, na 347 kuna.

 Još veći pad cijene zabilježila je dionica Valamar Rivijere, za 6,06 posto, na 18,6 kuna, uz promet od 1,7 milijuna kuna.

 Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 47 izdanja, pri čemu su cijene 32 dionice pale, 10 ih je dobilo na vrijednosti, dok ih pet nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

 S obzirom na rast cijena dionica u utorak ujutro na azijskim burzama, kao i na dobitke europskih i američkih terminskih indeksa, danas se može očekivati i stabilizacija Crobex indeksa.

 Ulagače na svjetskim burzama ohrabrile su, naime, nove izvanredne mjere američke središnje banke usmjerene na stabilizaciju financijskih tržišta, a ulagači se nadaju i novim fiskalnim mjerama vlasti u svijetu koje bi ublažile recesiju izazvanu 'koronakrizom'.

 „S obzirom na vrlo visoku volatilnost dioničkih tržišta u razdobljima krize, mogući su značajniji dnevni pozitivni pomaci. Ipak, za stabilizaciju indeksa i preokret trenda trebat će pričekati da epidemija koronavirusa uđe u silaznu putanju te da normalizacija gospodarskih aktivnosti bude na vidiku“, kaže Ana Turudić.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum