ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu svjetske burze

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u utorak očekuje oprezno trgovanje, nakon što su jučer Crobex indeksi zbog prelijevanja negativnog raspoloženja sa svjetskih burzi zaronili na najniže razine u gotovo dva mjeseca.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u ponedjeljak je potonuo 1,48 posto na 1.939 bodova, dok je Crobex10 pao 1,17 posto, na 1.190 bodova.

Tako je Crobex zaronio na najnižu razinu od 28. srpnja, a Crobex10 od 22. srpnja.

Među sektorskim indeksima, najviše je pao transportni, za 4,24 posto, dok je jedino porastao industrijski, za 1,98 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 18,5 milijuna kuna, što je oko tri milijuna više nego u petak.

Jučer su Crobexi pratili oštar pad europskih burzovnih indeksa. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica potonuo je više od 1,5 posto, što je posljedica strahovanja ulagača od usporavanja oporavka gospodarstava od koronakrize zbog širenja delta varijante virusa, ali i da će središnje banke ovoga tjedna početi najavljivati smanjenje monetarnih poticaja.

„Negativan sentiment investitora, koji je početkom tjedna prevladao na globalnim dioničkim tržištima, nije zaobišao niti Zagrebačku burzu. Fokus investitora zadržan je na dionici Podravke, koja je ponovno skupila najviši promet, ali je na dnevnoj razini ostvaren tek blagi rast vrijednosti dionice”, kaže Silvija Kranjec, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria (RBA).

Dionicom Podravke jučer je ostvaren promet od 8,4 milijuna kuna, a cijena joj je pritom porasla 0,33 posto, na 600 kuna, čime se uvrstila među svega pet dobitnica.

Po likvidnosti je slijedila dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 1,88 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 5,66 posto, na 467 kuna.

Milijunski promet zabilježila je i dionica Valamar Rivijere, 1,87 milijuna kuna, a cijena joj je pala 2,04 posto na 28,8 kuna.

Najveći gubitak zabilježila je dionica Jadroplova, s padom cijene za 9,42 posto, na 62,5 kuna.

S druge strane, najveća dobitnica među likvidnijima bila je dionica Đure Đaković grupe, sa skokom cijene za 26 posto, na 3,69 kuna.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić rekao je u ponedjeljak da se nada pozitivnom odgovoru Europske komisije na plan restrukturiranja Đuro Đaković Holdinga te da Vlada želi opstanak tog industrijskog sustava i spremna je u tome pomoći gdje god može.

Od poslovnih objava, Arena Hospitality Group izvijestila je da je zaključila novi ugovor o dugoročnom kreditu od 150 milijuna kuna za financiranje obrtnih sredstava za likvidnost sa Zagrebačkom bankom, u sklopu HBOR-ovog programa osiguranja portfelja kredita za likvidnost izvoznika povezanog s Covid-19 mjerama potpore.

Opcija korištenja ovog kredita dodatno poboljšava trenutno snažnu novčanu poziciju Grupe od 503 milijuna kuna, naveli su iz te tvrtke.

Cijena dionice Arena Hospitality grupe skliznula je 0,64 posto, na 310 kuna, uz 126 tisuća kuna prometa.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s ukupno 46 dionica, pri čemu je cijena njih pet porasla, 31 pala, a 10 stagnirala.

„Povratak izraženije volatilnosti na globalna dionička tržišta odraz je rastuće neizvjesnosti uslijed više čimbenika, od kojih se posebno ističu dužnička kriza druge najveće kompanije za razvoj nekretnina u Kini – Evergrande Group te predstojeće zasjedanje članova FOMC-a koje započinje već danas, a bit će zaključeno u srijedu objavom novih ekonomskih projekcija i odluka u svezi monetarne politike Fed-a. Stoga i u nastavku tjedna očekujemo oprezno trgovanje investitora na globalnim dioničkim tržištima te očekujemo da će se sentiment ulagača s globalnih tržišta nastaviti prelijevati i na domaće dioničko tržište”, zaključuje Silvija Kranjec.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater