ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna, stagnacija Crobexa

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, uobičajeno za početak tjedna, jer zasad nema značajnijih korporativnih vijesti, pa bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon blagog pada prošloga tjedna.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je prošloga tjedna 0,21 posto, na 1.968 bodova, a Crobex10 za 0,22 posto, na 1.204 boda.

Crobexi su tako pali nakon tri tjedna rasta.

Svi sektorski indeksi završili su protekloga tjedna u minusu, a najviše građevinski, za 3,5 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 52 milijuna kuna, što je 31 milijun više nego u tjednu ranije.

„Nakon tri tjedna uzastopnog rasta, Crobexi su prošloga tjedna blago korigirani. No, likvidnost je porasla, pa je prosječni redovni dnevni promet iznosio 10,4 milijuna kuna, najviše od kraja lipnja, što se zahvaljuje trgovanju dionicom Podravke”, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Dionicom Podravke ostvaren je prošloga tjedna promet od 21,4 milijuna kuna, a cijena joj je oslabila 0,33 posto, na 598 kuna.

Slijedila je dionica HT-a, s prometom od 4,55 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 0,79 posto, na 192 kune.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvareno je 3,6 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 2,12 posto, na 416 kuna.

U fokusu je bila i dionica Atlantske plovidbe, kojom je ostvareno 3,5 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 1,02 posto, na 495 kuna.

Među likvidnijima, najviše je pala cijena dionice Brodogradilišta Viktor Lenac, za 7,11 posto, na 9,15 kuna. Na većem gubitku bile su i dionice Petrokemije, za 5 posto, na 45,6 kuna, te Instituta IGH, za 4,3 posto, na 111 kuna.

S druge strane, najviše su porasle cijene dionica Meritus ulaganja, za 26,58 posto, na 1.000 kuna, i Jadroplova, za 23,21 posto, na 69 kuna.

„Zasad nema značajnijih korporativnih vijesti, pa očekujemo opreznije trgovanje, uobičajeno za ponedjeljak, a pratit će se nove brojke o novozaraženima koronakvirusom”, kaže Davor Špoljar.

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna oslabio 0,1 posto, dok je S&P 500 pao 0,6, a Nasdaq indeks 0,5 posto.

Na Londonskoj je burzi, pak, FTSE indeks oslabio 0,9 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,8, a pariški CAC 1,4 posto.

„Investitori su bili oprezni zbog širenja delta varijante koronavirusa u svijetu, što bi moglo usporiti oporavak gospodarstava. Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti sjednica čelnika američke središnje banke Feda, kao i novi makroekonomski podaci. Tjedan bi mogao početi u crvenom, gdje se rasprodaje na azijskim burzama prelijevaju i na europska tržišta”, kaže Davor Špoljar.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini