ZAGREB

ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje, dok će ulagači čekati nove smjernice iz domaćeg gospodarstva i sa svjetskih tržišta, pri čemu bi Crobex indeks mogao stagnirati.

Svi analitičari, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks spustio se protekloga tjedna 0,09 posto, na 2.009 bodova, a Crobex10 za 0,27 posto, na 1.190 bodova.

Među sektorskim indeksima, jedino je pala Crobexindustrija, i to za 3,33 posto, dok je najviše porastao Crobexkonstrukt, za 2,6 posto.

Redovni promet dionicama dosegnuo je prošli tjedan 26,95 milijuna kuna, što je otprilike na razini kao i u tjednu ranije.

Uz to, ostvareno je 6,74 milijuna kuna blok prometa u transakciji s dvije dionice. Dionicom Podravke tako je ostvareno 3,48 milijuna kuna blok prometa, po cijeni od 580 kuna, a dionicom Slavonskog ZIF-a 3,26 milijuna kuna, po cijeni od 21,6 kuna po dionici.

„Crobexi su prošloga tjedna blago pali, što je ponajviše posljedica pada krajem tjedna. Blago je pala i aktivnost, što je uobičajeno za ovo doba godine i sezonu godišnjih odmora. Tako je prosječni dnevni promet dionicama iznosio oko 6,7 milijuna kuna”, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

U redovnom trgovanju najlikvidnija je bila dionica HT-a, s prometom od 2,62 milijuna kuna. Cijena joj je pala 1,97 posto, na 174 kune.

Slijedila je dionica Valamar Riviere, s prometom od 2,15 milijuna kuna i rastom cijene za 1,84 posto, na 33,2 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je u redovnom trgovanju ostvareno gotovo 2 milijuna kuna, uz skok cijene za 3,51 posto, na 590 kuna.

Znatniji rast cijene zabilježila je i dionica Zagrebačke banke, za 3,17 posto, na 65 kuna, uz promet od 1,78 milijuna kuna.

Među likvidnijim izdanjima, najviše su pale cijene dionica Brodogradilišta Viktora Lenca, za 7,82 posto, na 16,5 kuna, te Jadroplova, za 6,92 posto, na 60,5 kuna.

Najveća prošlotjedna dobitnica, pak, bila je dionica Luke Rijeka, sa skokom cijene za 23,33 posto, na 37 kuna.

Među likvidnijima, znatno je porasla i cijena dionice Čateksa, za 12,73 posto, na 248 kuna, Turisthotela za 9,82 posto, na 4.380 kuna, te Mon Perina, za 7,5 posto, na 43 kune.

Protekloga tjedna na domaćem se tržištu trgovalo s ukupno 59 dionica, pri čemu je cijena njih 20 porasla, 25 pala, a 14 stagnirala.

„Danas očekujemo oprezno trgovanje i potencijalno daljnji pad aktivnosti, s obzirom na sezonu ljetnih godišnjih odmora”, kaže Anto Augustinović.

I na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Na Wall Streetu je Dow Jones pao 1,3 posto, dok je S&P 500 skliznuo 2,2, a Nasdaq indeks 4,1 posto.

Slična kretanja zabilježena su i na europskim burzama. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,6 posto, dok je frankfurtski DAX skliznuo 2,4, a pariški CAC 2,3 posto.

„Na stranim je burzama vladalo negativno raspoloženje zbog zabrinutosti investitora oko održivosti rasta gospodarstva u uvjetima visoke inflacije i rasta kamatnih stopa. Ulagače zabrinjavaju i posljedica rata u Ukrajini, kao i poremećaji u nabavnim lancima”, objašnjava Anto Augustinović.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of